Cu investitii straine directe estimate pentru anul 2005 la circa 3,5 miliarde de euro, Romania ocupa primul loc in regiunea Europei de Sud-Est. Ea este urmata, la mare distanta, de Bulgaria unde anul acesta sunt asteptate investitii de aproximativ 1,8 miliarde de dolari.

Suna bine, insa volumul investitiilor straine pe cap de locuitor - mai relevant - in tara noastra este cu mult sub cel al vecinilor de la sud, de 160 de dolari in Romania si de circa 200 in Bulgaria.

Recordul investitiilor straine directe a fost inregistrat in 2004, cand acestea au atins un nivel de 5,1 miliarde de dolari, datorat insa, in mare parte, marilor privatizari din domeniul energetic, petrolier si cel al gazelor.

2,7 miliarde de euro, in primele 10 luni

In primele zece luni ale anului, valoarea investitiilor straine directe a fost de 2,7 miliarde de euro, estimarile Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) pentru sfarsitul anului indicand un nivel de 3,2 - 3,8 miliarde de euro. Doua dintre avantajele competitive ale Romaniei sunt cota unica de impozitare de 16% si forta de munca foarte ieftina.

In anul 2005, investitorii straini au preferat domenii precum industria constructoare de masini si componente auto, componente electrice, electronice si electrocasnice, industria materialelor de constructii, magazine de desfacere, textile, prelucrarea lemnului, productia de energie din surse alternative, ne-au precizat surse ARIS.

Infrastructura si birocratia, puncte slabe

Apropiata aderare a Romaniei la UE, in 2007, creste credibilitatea Romaniei in fata investitorilor straini. Totusi, exista probleme mari pe care le avem de rezolvat. Desi infrastructura reprezinta unul dintre cele mai slabe puncte din oferta Romaniei, anul acesta nu s-a construit nici un centimetru de autostrada. O alta bila neagra ar fi, potrivit ARIS, existenta unor diferente majore in ceea ce priveste gradul de dezvoltare al parcurilor si zonelor industriale existente pe teritoriul tarii.
Zeci de milioane de euro, pierdute

Poate cele mai grave probleme cu care se confrunta investitorii straini atunci cand vin la noi sunt birocratia si slaba implicare a autoritatilor. Din aceste cauze, anul acesta Romania a pierdut in numai trei luni investitii care ar fi creat sute de locuri de munca.

In aprilie, constructorul german de autocamioane MAN a renuntat la o investitie de aproape 40 de milioane de euro intr-o noua fabrica, alegand, in schimb, Polonia. Tot in favoarea Poloniei am pierdut o investitie de 23 de milioane de dolari, a firmei franceze Elco Brandts, care intentiona sa construiasca la Dragomiresti, langa Capitala, o unitate de productie de masini de spalat, gama urmand sa fie ulterior extinsa cu alte produse electrocasnice.

Ar fi fost create 400 de noi locuri de munca in primul an de functionare, pentru urmatorii ani fiind prevazuta cresterea numarului de angajati la 800. Francezii de la Montupet au schimbat destinatia unei investitii de 120 de milioane de euro, intr-o fabrica de componente auto la Cluj, in favoarea Bulgariei. Si asta pentru ca autoritatile locale au cerut companiei franceze sa plateasca terenul pe care urma sa fie amplasata fabrica, in timp ce bulgarii au oferit suprafata gratis.

Capitala, in topul preferintelor

Un clasament pe judete al societatilor comerciale (vezi grafic) dupa participarea straina la capitalul social subscris (peste 10 mil. euro), in perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie 2005, arata ca cele mai importante investitii straine s-au concretizat in Bucuresti. Distributia inegala a investitiilor straine, pe zone de dezvoltare, se reflecta in ratele somajului, cele mai ridicate fiind, potrivit ARIS, in judetele Ialomita (11,4%), Hunedoara (9,6%), Mehedinti si Vaslui (cate 9,3% fiecare), Gorj (8,7%), in timp ce ratele somajului cele mai scazute au fost in judetele Bihor si Timis (cate 2,3% fiecare), Ilfov (2,5%), Satu Mare (2,7%), precum si in Municipiul Bucuresti (2,6%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri