Suma va fi pusa la dispozitia Romaniei sub forma unui acord de tip preventiv si va fi accesata doar in caz de urgenta. Statul va plati insa institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an indiferent daca banii vor fi sau nu folositi.

In ceea ce priveste incheierea unui nou acord cu Comisia Europeana (CE), autoritatile romane si reprezentantii executivului UE nu au stabilit inca daca Romania va primi un imprumut sau va fi pusa la dispozitie o linie de finantare similara cu cea de la FMI.

Potrivit surselor, autoritatilor romane inclina spre un imprumut de la CE, intrucat finantarea bugetului ar fi mult mai ieftina decat in conditiile accesarii unor imprumuturi directe de pe pietele externe.

Citeste si:

De altfel, CE nu dispune de un mecanism similar acordurilor FMI de tip preventiv, dar cutuma celor doua institutii este de a practica intelegeri de acelati tip in acordurile comune.

Valoarea imprumutului ar urma sa fie mai mica decat cea acordata de CE in acordul actual, de 5 miliarde de euro.

Romania va avea probleme cu accesarea transelor daca nu va indeplini conditionalitatile din acordul cu FMI si CE, iar "planul B" ar fi imprumuturile de pe piata, "ceea ce nu este un lucru bun", a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.