Suma luata in calcul in prezent de autoritatile romane pentru noul acord cu FMI este de circa 5-6 miliarde euro, dar valoarea ar putea creste pana la 8 miliarde euro, in functie de nevoia de finantare, care va fi stabilita definitiv in martie 2011, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.
Suma va fi pusa la dispozitia Romaniei sub forma unui acord de tip preventiv si va fi accesata doar in caz de urgenta. Statul va plati insa institutiei financiare un comision de angajament de 0,3% pe an indiferent daca banii vor fi sau nu folositi.

In ceea ce priveste incheierea unui nou acord cu Comisia Europeana (CE), autoritatile romane si reprezentantii executivului UE nu au stabilit inca daca Romania va primi un imprumut sau va fi pusa la dispozitie o linie de finantare similara cu cea de la FMI.

Potrivit surselor, autoritatilor romane inclina spre un imprumut de la CE, intrucat finantarea bugetului ar fi mult mai ieftina decat in conditiile accesarii unor imprumuturi directe de pe pietele externe.

De altfel, CE nu dispune de un mecanism similar acordurilor FMI de tip preventiv, dar cutuma celor doua institutii este de a practica intelegeri de acelati tip in acordurile comune.

Valoarea imprumutului ar urma sa fie mai mica decat cea acordata de CE in acordul actual, de 5 miliarde de euro.

Romania va avea probleme cu accesarea transelor daca nu va indeplini conditionalitatile din acordul cu FMI si CE, iar "planul B" ar fi imprumuturile de pe piata, "ceea ce nu este un lucru bun", a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri