Organele de inspectie fiscala si de control din cadrul ANAF au intocmit peste 9.200 de sesizari penale, cu 22,5% mai mult decat in primele 11 luni ale anului trecut, pentru care au stabilit prejudicii de 6,3 miliarde lei.

In vederea asigurarii colectarii creantelor fiscale, organele de inspectie fiscala si control ale ANAF au dispus peste 3.000 de masuri asiguratorii pentru suma de 5,1 miliarde lei.

In aceeasi perioada, Fiscul a stabilit obligatii suplimentare de plata la bugetul de stat de 10,5 miliarde lei (circa 2,45 miliarde euro), cu 70% mai mult comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent.

Citeste si:

"Acest rezultat obtinut pe linia combaterii evaziunii si fraudei fiscale a fost atins in conditiile scaderii numarului de inspectii cu 1,17%, urmare unei planificari mai eficiente si a unei analize de risc mai riguroase", se arata intr-un comuniat al institutiei.

ANAF va prelua toate atributiile Autoritatii Nationale a Vamilor si Garzii Financiare, care vor fi desfiintate si transformate in structuri sau departamente fara personalitate juridica in cadrul ANAF coordoate de cate un vicepresedinte, reorganizare care va presupune reduceri de personal.

Potrivit Guvernului, restructurarea institutiei este necesara pentru a consolida cadrul legal privind lupa impotriva evaziunii fiscale, pentru a elimina paralelismele si evaluarea fiscala diferita sau chiar contrara a aceleiasi operatiuni economice.