Capitalul social subscris la firmele cu participare straina s-a majorat in primele 11 luni ale anului cu peste 43% fata de perioada similara a anului trecut. Pe de alta parte, investitiile straine directe au scazut in primele zece luni ale lui 2005 cu aproape un sfert, ajungind la 3,5 miliarde de euro.
In primele zece luni ale anului 2005, capitalul social subscris la firmele cu participare straina s-a majorat cu peste doua miliarde de euro. In 2004, in aceeasi perioada, firmele straine au subscris la capitalul social 1,4 miliarde de euro.

Luna slaba


La nivelul lunii noiembrie s-a inregistrat o reducere la jumatate a valorii capitalului subscris, pina la circa 68 de milioane de euro. Potrivit ONRC, cea mai mare parte a capitalului social subscris luna trecuta in toate firmele din tara noastra, circa 114 milioane de euro, a fost rezultatul majorarilor de capital, in timp ce investitiile realizate in firme noi au fost de aproximativ 4,7 milioane de euro.

Cea mai mare subscriere de capital in luna analizata a fost realizata de HVB Bank, 16,7 milioane de euro. Alte subscrieri importante in luna noiembrie au fost realizate de Signus Romania Distribution, cu investitor majoritar din Insulele Virgine, cu peste 12 milioane de euro.

Austria pe primul loc

In clasamentul pe tari de rezidenta a investitorilor in societati comerciale cu participare straina la capitalul social, sold existent la sfirsitul lunii noiembrie 2005, pe primul loc se afla Austria, cu investitii de 1,9 miliarde de euro. Pe urmatoarele locuri se afla Olanda, cu peste 1,7 miliarde de euro, si Franta, cu peste 1,2 miliarde de euro. Capitalul social subscris la firmele straine la 30 noiembrie 2005 este de peste 12,5 miliarde de euro.


Investitii directe mai putine


Banca Nationala a Romaniei a raportat pentru primele zece luni ale anului investitii straine directe de circa 3,5 miliarde de euro, in scadere cu 24% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Agentia Romana pentru Investitii Straine a previzionat pentru acest an un nivel al investitiilor straine directe de 3,2-3,8 miliarde de euro. Pe intregul an 2004, datele revizuite ale BNR indica o valoare a investitiilor straine directe de 5,2 miliarde de euro. Insa aceasta cifra necesita anumite explicatii, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. Din cifra pe 2004 trebuie scazuti banii luati pe Petrom, 1,5 miliarde de euro, si cei luati pe actiunile BCR vindute catre BERD si IFC, deoarece acestea sint doua situatii speciale, a adaugat Vasilescu, nu poti sa te astepti sa vinzi cite un Petrom in fiecare an. O astfel de situatie speciala este vinzarea BCR catre Erste, si care va face ca investitiile straine directe pe anul viitor, cind vor intra banii, sa para foarte mari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri