Anul viitor, impozitele cresc in masa. Fie ca e vorba despre taxe pe venituri sau accize, fiscalitatea are un singur sens. In sus. Singura taxa care scade va fi acciza la cafea. In rest vom avea parte de majorari si de noi taxe.
Incepind cu 3 ianuarie, Fiscul isi deschide iar larg portile pentru contribuabilii mari si mici, pornind un an fiscal in care vom plati taxe ceva mai multe si cu siguranta mai mari decit in 2005.

Un lucru bun e ca termenele de plata sau de declarare a sumelor datorate statului au ramas neschimbate. Plata de catre agentii economici a obligatiilor catre bugetul general consolidat se va face tot la 25 ale lunii. O schimbare majora se petrece in sfera persoanelor fizice, care vor scapa de plicurile cu formulare trimise de Fisc prin posta. Nu toti au scapat insa. Vor depune in continuare declaratii de venit pe anul curent cei cu venituri din activitati independente si din drepturi de proprietate intelectuala. Acestia vor reprezenta maximum 20% din contribuabilii care au depus declaratii anul acesta.

Daca in ce priveste birocratia de la Administratia Financiara lucrurile par sa se simplifice, nu se intimpla la fel in cazul banilor pe care ii vom da statului in 2006.

In primul rind, apar noi impozite cum ar fi cel pe tranzactiile imobiliare sau accizele extinse la toate produsele care rezulta din prelucrarea petrolului.

2006 nu e anul relaxarii fiscale

Apoi, sint o multime de taxe care se maresc, printre care taxa pe masini, impozitul pe locuinta (care va creste in medie cu 10%) sau impozitul pe terenuri, care va urca de la 1,1 lei/hectar cit a fost anul acesta la 9-40 lei/hectar, in functie de categoriile de folosinta si calitate ale terenurilor.

In plus, impozitele pe dividende si pe dobinzi, venituri pentru care in prezent se prevede o cota de 10%, vor creste la 16%. Acest lucru se intimpla pentru ca Guvernul n-a avut curajul necesar sa arate populatiei ce inseamna cu adevarat o cota unica imediat dupa ce a preluat puterea. Asa ca ea va fi pusa in drepturi depline anul viitor.

Cota unica se va aplica si pe veniturile din tranzactionarea actiunilor, taxa crescind de la 1 la 16%. Bineinteles, urmeaza un alt val de majorari, cel care vine an de an, al accizelor pe carburanti, pe alcool, pe tigari si pe electricitate.

Singurul impozit care scade

Singurul impozit care va scadea anul viitor va fi acciza la cafea. Ea va fi data mai jos cu 5%, dar numai pentru ca in UE nu s-a gindit nimeni sa puna acciza pe acest produs de lux.

Doua Coduri pe an

O alta problema va macina nervii contribuabililor anul viitor. In special ai firmelor. Vom avea doua Coduri fiscale. Cel aflat acum in vigoare va fi valabil pina intra cel facut special pentru 2006. O jumatate de an ne vom lua dupa Codul vechi, dar nu vom scapa de majorarile de taxe de la 1 ianuarie, pentru ca ele au o lege speciala care le permite aplicarea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri