Deputatii liberali au depus saptamana trecuta sesizarea de neconstitutionalitate privind legea Bugetului de stat pe anul 2011.Liberalii au sustinut ca inca din faza de proiect a acestei legi au contestat valoarea acesteia, subliniindu-i "caracterul ilegal si neconstitutional".

Potrivit acestora, legea Bugetului de stat pe anul 2011 a fost fundamentata pe legi inexistente, incalcandu-se prevederile articolului 1, alineat (5) din Constitutia Romaniei si ale articolului 138 - Bugetul public national, alineat (5), conform caruia "nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare".

Legea bugetului de stat pe anul 2011 "vine in contradictie" cu articole stipulate in Constitutie care statueaza drepturi fundamentale, cum ar fi: dreptul la sanatate, nivelul de trai sau protectia copiilor si a tinerilor, mai sustineau semnatarii contestatiei depuse la Curtea Constitutionala.

De asemenea, Curtea Constitutionala a respins sesizarea PNL de neconstitutionalitate a Legii de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului 50/2010 privind creditele pentru consumatori.

Citeste si:

"Atacam aceasta lege la Curtea Constitutionala, pentru ca prezinta elemente de neconstitutionalitate atat in ceea ce priveste procesul de legiferare, incalcandu-se totodata mai multe articole din Constitutie, precum si principii consacrate de jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene", anunta intr-un comunicat, din 23 decembrie, viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu.

Liberalii au facut trimitere la articolul 61 alineat (2) din Constitutie, potrivit caruia "Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Senat" si au sustinut ca in cadrul dezbaterilor parlamentare pe acest act normativ orice amendament depus in Camera Deputatilor ar fi trebuit depus si la Senat pentru ca si aceasta Camera sa aiba dreptul sa se pronunte asupra lui, "lucru neglijat de actuala majoritate".

"Astfel, amendamentul depus pe articolul 95 din Ordonanta, potrivit caruia aplicarea OUG 50/2010 se va aplica doar pentru contractele noi de credit, ar fi trebuit supus dezbaterii Senatului pentru a se respecta principiul bicameralismului consacrat de Constitutie", se arata in comunicat.

In opinia liberalilor, legea, in forma amendata de Comisia de buget din Camera Deputatilor si votata de plenul Camerei, "exprima exclusiv vointa parlamentarilor puterii din aceasta comisie care nu au servit nicio secunda interesele populatiei afectata de aceasta lege, ci intersele meschine ale unor institutii bancare".