Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului o pozitie "hotarata" pentru stoparea cresterii "necontrolate" a preturilor la carburanti, sustinand ca anul trecut acestia s-au scumpit cu aproximativ 30%, anunta Mediafax.
"UNTRR a constatat ca in decembrie 2010 pretul carburantilor a fost majorat din nou, de aceasta data fara a avea nicio justificare. (...) UNTRR isi exprima clar dezacordul fata de politica de preturi monopolista practicata de companiile petroliere si solicita Guvernului Romaniei sa adopte o pozitie hotarata de stopare a fenomenului. Guvernul trebuie sa regandeasca aplicarea taxelor pe carburanti si sa controleze structura de cost pentru a asigura stabilitatea preturilor si pentru a preveni fluctuatiile pietei care afecteaza grav economia. Carburantul reprezinta cel mai mare cost al operatorilor de transport rutier, iar cresterea preturilor la pompa va conduce la majorarea continua a costurilor la clienti", se arata intr-un comunicat al Uniunii.

UNTRR considera ca prin scumpirea din decembrie 2010 si ianuarie 2011, pretul combustibililor a ajuns la acelasi nivel cu cel din Austria.

"Acciza este mai mica in Romania cu 32%, dar pretul final este mai mic doar cu 5%. Unde merge diferenta? In conditiile in care preturile la pompa pentru carburant sunt egale in Romania si in Austria, statul roman trebuie sa retina aceeasi suma ca si statul austriac sub forma de taxe, acciza plus TVA. Astfel, in marimi comparate, statul roman ar trebui sa incaseze anul urmator peste 500 milioane de euro in plus fata de anul acesta. Echivalentul a 130 kilometri de autostrada", spun reprezentantii UNTRR.

Acestia au amintit calendarul de majorare a accizelor la combustibil in Romania pana la atingerea pragurilor minime ale accizelor conform directivelor europene, care implica o ultima majorare in cazul benzinei la 1 ianuarie 2011, cu 11 euro la o mie de litri si a majorare a motorinei cu 37 euro la mia de litri pana la 1 ianuarie 2013.

UNTRR este o organizatie profesionala si patronala neguvernamentala fondata in 1990, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 13.000 de membri - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri