Guvernul a transmis Fondului Monetar International (FMI) o scrisoare in care sustine ca Romania a indeplinit toate conditionalitatile pentru a primi o noua transa din imprumut, inchizand anul 2010 cu un deficit de 6,6% din PIB, cu 1,27 milioane bugetari si cu stocul de arierate sub limitele agreate, informeaza Mediafax.

Stadiul indeplinirii conditionalitatilor fata de FMI, inaintea board-ului programat pentru sfarsitul acestei saptamani, a fost discutat la Guvern, de premierul Emil Boc cu ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

"Deficitul bugetar preliminat pe intregul an 2010 a fost in jurul a 6,58% din PIB, sub limita convenita cu FMI, si putea cobori la 6,4% daca nu erau achitate o parte dintre arierate", au declarat surse oficiale.

Pentru 2010 Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din PIB si sa-l reduca in 2011 la 4,4% din PIB. Produsul Intern Brut a fost estimat anul trecut la 511,58 miliarde de lei.

"Conform celor convenite cu FMI in scrisoarea suplimentara, nivelul maxim al arieratelor nu trebuia sa depaseasca la sfarsitul lunii noiembrie 250 milioane euro. Guvernul si-a indeplinit aceasta tinta pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI, deoarece la sfarsitul lunii noiembrie nivelul arieratelor era de 248 milioane euro", a spus Ialomitianu.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, Uniunea Europeana si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 miliarde euro. Romania a primit pana in prezent transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de la Comisia Europeana.

Board-ul FMI, programat initial pentru mijlocul lunii decembrie, se va reuni pe 7 ianuarie pentru a discuta despre eliberarea urmatoarei transe din acordul cu Romania, in valoare de 769 milioane DST (circa 870 milioane euro).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Dascălu, BCR: Ne așteptăm la o creștere economică de 3,5% în 2020
Setari Cookie-uri