Astfel, comparativ cu octombrie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, cu exceptia celui de autovehicule si motociclete, s-a redus cu 3,1% ca serie bruta si cu 1,3% ca serie ajustata, din cauza scaderilor inregistrate de vanzarile de carburanti in magazine specializate (-13%, respectiv -2,7%) si de vanzarile de produse nealimentare (-0,3%, respectiv -1,7%).

Comertul cu produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 1,4% ca serie bruta si cu 2,8% ca serie ajustata, potrivit datelor publicate joi de INS.

Fata de aceeasi luna din 2009, volumul afacerilor din comert a coborat cu 7% ca serie bruta si cu 7,6% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Scaderea s-a datorat reducerii vanzarilor de produse nealimentare (-13,4% ca serie bruta si -14,6% ca serie ajustata) si a celor de alimente, bauturi si tutun (-5,9% ca serie bruta si -5,5% ca serie ajustata). In schimb, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a urcat cu 5% ca serie bruta si cu 6,8% ca serie ajustata.

In primele 11 luni ale anului trecut, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia celui auto, a scazut fata de perioada similara din 2009, cu 4,9% ca serie bruta si cu 5,3% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.