Romania se pregateste sa inceapa un nou acord cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, unul de tip preventiv de data aceasta dupa ce a imprumutat aproape 20 miliarde de euro de la institutiile internationale in mai 2009. Presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR Mugur Isarescu au stabilit parametrii noului acord cu FMI, iar delegatia Fondului va ateriza la Bucuresti la sfarsitul acestei luni pentru a discuta cu autoritatile romane.
Presedintele Traian Basescu, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, premierul Emil Boc si ministrul Finantelor Publice Gheorghe Ialomitianu au stabilit, in cadrul unei intalniri, parametrii unui nou acord de finantare de tip preventiv cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

La intalnire s-a despre suma de bani pe care o poate accesa Romania in caz de urgenta de la FMI, perioada de timp pe care se va desfasura noul acord cu Fondul, precum si alte detalii tehnice. Surse guvernamentale citate de Mediafax au declarat ca FMI va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde de euro in cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi incheiat cel mai probabil pe o perioada de un an dupa finalizarea programului actual in mai, iar banii vor fi accesati doar in caz de urgenta.

Discutiile pe tema noului acord cu FMI vor continua la sfarsitul acestei luni, cand reprezentantii Fondului vor ajunge la Bucuresti pentru a negocia, dar si pentru a vedea daca autoritatile romane au indeplinit conditiile din actualul acord.

"Urmatoarea misiune a FMI in Romania va incepe la sfarsitul lunii ianuarie si se va finaliza in februarie. FMI va discuta atunci si despre noul acord. Este normal ca autoritatile sa discute si singure (n.r. - fara prezenta FMI) despre parametrii la care ar vrea sa ajunga intr-un nou acord cu Fondul", a declarat pentru wall-street.ro Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania.

Delegatia FMI urmeaza sa soseasca la Bucuresti in jurul datei de 25 ianuarie 2011.

Mediul de afaceri nu este, insa, atat de incantat de un nou acord cu FMI deoarece primul acord nu a adus reformele structurare pe care mediul privat le astepta.

"Primul acord cu FMI si intalnire noastre cu reprezentantii Fondului au lasat un gust amar in sensul ca reformele structurale de care avea nevoie mediul de afaceri nu au avut loc, iar datoriile statului catre sectorul privat nu au fost platite", a declarat pentru wall-street.ro Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Pogonaru se teme ca acest nou acord, de tip prevenitv, o sa reprezinte un pretext pentru ca Romania sa imprumute alti bani de la FMI, la fel ca in primul acord, de tip stand-by. El considera ca FMI a trecut cu vederea peste faptul ca statul nu a indeplinit conditiile din primul acord privind reducerea arieratelor, ingreunand situatia din mediul privat.

Oamenii de afaceri solicita realizarea unei dezbateri reale pe tema noului acord cu FMI, dezbatere in care sa fie inclusa si opinia mediului privat.

"Cerem o dezbatere reala cu mediul de afaceri pe tema noului acord cu FMI pentru a nu se repeta greselile ce au fost facute la negocierile de la primul acord. Ministerul Finantelor, Banca Nationala a Romaniei si Guvernul trebuie sa prezinte ceea ce doresc sa obtina prin acest nou acord cu FMI", afirma presedintele AOAR.

Pe de alta parte, bancherii vad noul acord cu FMI ca un factor ce poate sa intareasca credibilitatea statului roman si sa reduca costul finantarii deficitului bugetar.

"Avand in vedere nervozitatea pietelor pe fondul crizei internationale care inca nu s-a incheiat, girul acordat de o institutie de prestigiul FMI unui program economic al autoritatilor romane este de natura sa intareasca semnificativ credibilitatea acestuia. Beneficiile unui astfel de acord ar fi reducerea costului de finantare pentru buget, majorarea volumului investitiilor straine dar si autohtone, pe fondul cresterii increderii in stabilitatea macroeconomica, imbunatatirea sentimentului consumatorilor si, ca o consecinta directa a acesteia din urma, redresarea cererii agregate", a explicat pentru wall-street.ro Mihai Bogza, presedintele Bancpost.

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, considera ca un nou acord cu FMI, de tip preventiv, va aduce stabilitate din punct de vedere financiar si al politicilor macroeconomice. In plus, el este de parere ca un acord cu FMI implica si disciplina fiscala.

"Acest lucru va creste increderea investitorilor si va ajuta statul sa aiba acces la finantare la un cost mai redus atat pe piata interna cat si pe cea externa. In al doilea rand, un acord cu FMI impune o anumita disciplina din punct de vedere financiar si focus pe termen mediu la nivelul politicii fiscale,ceea ce este absolut necesar", a declarat pentru wall-street.ro Steven van Groningen.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca Romania trebuie sa continue relatia cu Fondul Monetar International printr-un acord precautionary, pentru stabilitate financiara, iar eventuale fonduri sa fie atrase de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro.

Romania a incheiat in primavara anului 2009 un acord de finantare externa pe doi ani cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, in valoare totala de aproximativ 20 miliarde de euro, din care a primit peste 15 miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri