Indicatorul CE al increderii in economia romaneasca a crescut de la 81,1 puncte in noiembrie la 81,6 puncte in decembrie, dupa evolutii pozitive si in noiembrie, octombrie si septembrie, relateaza Mediafax.

Componenta referitoare la increderea din sectorul constructiilor a inregistrat cel mai dinamic avans, de la -36,4 puncte in noiembrie la -33,8 puncte in decembrie. O imbunatatire ampla a fost consemnata si in sectorul serviciilor, al carui subindicator a urcat de la -4,1 puncte la 2 puncte.

Componentele industrie si comert cu amanuntul au crescut de asemenea, dar cu un ritm mai slab, de la -5,4 puncte la -4,5 puncte, respectiv de la -8,1 puncte la -7,8 puncte.

Perceptia s-a inrautatit, insa, in randul populatiei, subindicele referitor al aceasta componenta scazand de la -54,5 puncte la -55,4 puncte.

Citeste si:

La nivelul Uniunii Europene (UE), indicatorul increderii in economie pentru luna decembrie a anului trecut a avansat de la 105,1 puncte la 106,1 puncte.

"Majoritatea statelor membre ale UE au raportat imbunatatirea sentimentului", mentioneaza CE. Dintre cele mai mari sapte state membre, doar Spania a inregistrat o scadere a indicatorului increderii in economie (de 0,9 puncte).

Franta a consemnat cea mai mare crestere (2,5 puncte), fiind urmata de Olanda (2,4 puncte), Germania (1,5 puncte) si Polonia (1,3 puncte). Imbunatatirile au fost mai putin pronuntate pentru Italia (0,8 puncte) si Marea Britanie (0,7 puncte). In Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda si Polonia indicatorul se plaseaza peste media pe termen lung.