Board-ul FMI a aprobat, vineri, a sasea evaluare a acordului cu Romania si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va acorda cea de-a saptea transa din imprumut, de aproximativ 900 de milioane de euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil astazi, in contul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Informatia privind aprobarea transei a fost confirmata de reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, potrivit Mediafax.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a aflat la finele lunii octombrie la Bucuresti pentru revizuirea acordului cu Romania si a evaluat modul in care au fost indeplinite criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii septembrie.

Acordarea transei trebuia discutata initial in board-ul FMI la jumatatea lunii decembrie, insa a fost amanata pentru luna ianuarie deoarece nu au fost aprobate la timp legea salarizarii, bugetul pe 2011 si reforma pensiilor.

O noua misiune FMI va veni la Bucuresti pe data de 25 ianuarie pentru a evalua indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru al acestui an si discutii privind un nou acord, de tip preventiv. Ultima evaluare a acordului va avea loc in perioada aprilie-mai, cand vor fi analizate criteriile agreate pentru primul trimestru si vor fi definitivati parametrii finali ai noului aranjament.

Suma primita pana in prezent de la Fond se ridica la 11,27 miliarde de euro, la care se va adauga transa aprobata vineri, precum si ultima partea a imprumutului, de 874 milioane de drepturi speciale de tragere (circa un miliard de euro).

Presedintele Traian Basescu a afirmat joi ca Romania va propune "in mod categoric" FMI ca angajamentele din noul acord sa vizeze "paliere fundamentale" precum consolidarea fiscala si continuarea reformelor structurale si a modernizarii statului, o prioritate fiind modernizarea legislatiei muncii.

Surse guvernamentale au declarat recent ca FMI va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde euro in cadrul noului acord, care va fi incheiat cel mai probabil pe un an dupa finalizarea programului actual in mai, iar banii vor fi accesati doar in caz de urgenta.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care a primit pana acum transe in valoare totala de 15,2 miliarde de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri