Fondul Monetar International (FMI) a acordat Romaniei o noua derogare privind arieratele, Guvernul ratand tinta stabilita in aceasta privinta cu institutia financiara la fiecare evaluare de la inceputul acordului actual, in primavara anului trecut.

"In completarea evaluarii, Consiliul Director al FMI a aprobat si cererea de derogare de la tinta privind arieratele de la finele lunii decembrie, dar si o derogare de disponibilitate a datelor pentru sfarsitul lunii decembrie privind criteriile de performanta legate de deficitul bugetar, garantiile guvernamentale si tinta privind inflatia", se arata intr-un comunicat al Fondului, citat de Mediafax.

Practic, pentru finele lunii decembrie respectivele date nu erau finale, astfel ca nu au putut fi luate in considerare pentru aceasta evaluare, urmand sa fie analizate cel mai probabil in cadrul misiunii FMI care vine la Bucuresti pe 25 ianuarie.

"Implementarea politicilor in cadrul acordului a ramas puternica, dar cu toate acestea procesul de eliminare a arieratelor a fost mai lent decat se anticipa. Autoritatile au adoptat masuri structurale importante, cum ar fi reforma pensiilor, a salariilor publice si adoptarea unui buget prudent pe 2011", a declarat in comunicat John Lipsky, first deputy managing director FMI.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat recent pentru MEDIAFAX ca Guvernul si-a indeplinit tinta de arirate pentru eliberarea urmatoarei transe de la FMI, deoarece la sfarsitul lunii noiembrie nivelul arieratelor era de 248 milioane lei, sub nivelul stabilit in scrisoarea de intentie, de 250 milioane de lei.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a sasea evaluare a acordului cu Romania si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va acorda cea de-a saptea transa din imprumut, de 905 milioane euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul Bancii Nationale a Romaniei.

Suma totala eliberata pana in prezent de la Fond se ridica la 12,44 miliarde de euro, la care se va adauga ultima partea a imprumutului, de 874 milioane de drepturi speciale de tragere (circa un miliard de euro), care mai poate fi eliberata pana la finalul acordului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Granturi de 200.000 EUR pentru producția de materiale sanitare
Setari Cookie-uri