Rata anuala a inflatiei s-a plasat la 7,96% in 2010, dupa ce preturile au urcat cu 0,5% in decembrie, iar avansul a fost aproape dublu fata de nivelul raportat in 2009, in special din cauza majorarii TVA si a scumpirilor la anumite alimente, combustibili, tutun si servicii, potrivit INS.

Astfel, BNR a ratat pentru al patrulea an consecutiv tinta de inflatie, stabilita la 3,5% plus/minus un punct procentual. Rata anuala a fost de 4,74% in 2009, cand intervalul tintit a fost tot de 2,5-4,5%, informeaza Mediafax.

Anul trecut, cel mai mare impact asupra indicelui preturilor de consum l-au avut scumpirile inregistrate la tutun (26,34%) si combustibili (15,38%), care au ponderi mari in cosul utilizat de INS.

De asemenea, in 2010, in afara de oua, toate alimentele s-au scumpit, cea mai mare crestere de pret fiind consemnata la cartofi, dar care are o pondere redusa in cosul INS. Scumpiri de peste 10% pe partea marfurilor alimentare au mai fost inregistrate la legume si conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) si miere (10,3%).

In categoria marfurilor nealimentare, o scumpire importanta a avut loc la energia termica, unde preturile au urcat cu 12%.

Pe partea serviciilor, cele mai mari cresteri de preturi au fost raportate la apa, canal si salubritate (15,85%), alte servicii (15%), transport cu CFR (14%).

Rata anuala a inflatiei a fost anticipata de majoritatea analistilor economici, care anticipau un nivel cuprins intre 7,9% si 8%.

Rata anuala a inflatiei a depasit in 2007 si 2008 limitele superioare ale intervalelor tintite de BNR cu cate 1,5 puncte procentuale, dupa ce s-a ridicat la 6,5% si, respectiv, 6,3%. De asemenea, banca centrala a ratat usor tinta de inflatie stabilita pentru 2009, de 3,5%, plus/minus un punct procentual, in conditiile in care rata anuala s-a situat la 4,74% in luna decembrie.

Pentru 2010, banca centrala a revizuit de mai multe ori prognozele de inflatie, in contextul in care Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% incepand cu luna iulie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in noiembrie ca banca centrala a calculat ca impactul majorarii TVA asupra inflatiei ar putea fi mai mare la sfarsitul anului de 2,4 puncte procentuale.

Inflatia reprezinta unul dintre criteriile fixate in cadrul acordul de finantare externa semnat de Romania, in valoare de 20 miliarde de euro, si coordonat de Fondul Monetar International.

Totodata, inflatia se numara printre criteriile de convergenta pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru aderarea la zona euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Statie de carburanti inaugurata la Chisinau de Rompetrol