Productia industriala, ca serie bruta, a avansat in luna noiembrie cu 1,8% fata de octombrie. Contextul? Un avans in toate sectoarele: industria extractiva, cea prelucratoare si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, industria extractiva a crescut cu 3,8%, industria prelucratoare cu 1,9%, iar productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat cu 0,8%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri, ca serie bruta, in industria bunurilor de uz curent (+3,8%), industria energetica (+3,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,0%) si industria bunurilor de capital (+1,8%). Industria bunurilor intermediare a scazut cu 0,3%.

Productia industriala ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate a crescut in noiembrie fata de octombrie cu 1,6%, sustinuta de avansul industriei prelucratoare (+2,1%) si cel al industriei extractive (+1,3%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a coborat cu 6,8%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+3,1%) si industria bunurilor de capital (+1,7%). Industria bunurilor de uz curent a ramas la acelasi nivel, in timp ce industria bunurilor de folosinta indelungata si industria energetica au scazut cu 2%, respectiv cu 1,9%.

Comparativ cu noiembrie 2009, productia industriala, ca serie bruta, a crescut cu 7,9%, sustinuta de cresterea industriei prelucratoare (+9,3%) si a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+2,4%). Industria extractiva a scazut cu 3,8%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la toate categoriile de bunuri, respectiv in industria bunurilor de folosinta indelungata (+18,9%), in industria bunurilor intermediare (+12,2%), in industria bunurilor de capital (+9,5%), in industria bunurilor de uz curent (+3,3%) si in industria energetica (+0,7%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 4% comparativ cu noiembrie 2009, datorita cresterilor inregistrate de industria prelucratoare (+4,6%) si de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+1,9%). Industria extractiva a scazut cu 3,9%.

In primele 11 luni, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, productia industriala, in serie bruta a fost mai mare cu 5,1%, datorita cresterilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+8,5%) si de industria prelucratoare (+5,5%). Industria extractiva a fost cu 7,5% mai mica.

Citeste si alte vesti bune:

Rata somajului a coborat usor in decembrie

Cifra de afaceri din industrie a crescut in noiembrie 2010 cu 5,2%


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
UE, investitii de 1.000 miliarde euro prin Pactul Ecologic European