Anul trecut, strainii au primit acces liber pe piata valutara romaneasca. Acum, acestia vor putea cumpara si titluri de stat. Daca le convine dobinda platita de Ministerul Finantelor.

Regulile Uniunii Europene spun ca statele membre trebuie sa asigure libertatea de circulatie a capitalurilor. Cu alte cuvinte, persoanele fizice si juridice dintr-o tara membra UE trebuie sa aiba posibilitatea de a actiona pe pietele financiare ale celorlalte state membre.

Romania s-a conformat normelor europene, o prima etapa fiind accesul nerezidentilor la piata valutara care s-a realizat incepind cu 2005. Din aceasta saptamina, strainii vor putea cumpara titluri de stat emise de Ministerul Finantelor, fapt ce marcheaza inca o etapa a liberalizarii contului de capital. Titlurile de stat sint inscrisuri ale Ministerului Finantelor si exprima dreptul celui care il cumpara de a pretinde o anumita suma de bani (creanta) emitentului. Practic, prin intermediul acestora statul atrage sume de bani de la populatie pe termen mediu si lung. Titlurile de stat sint purtatoare de dobinda, care ramine neschimbata. Creanta este garantata in mod expres si neconditionat de catre stat, ceea ce face ca riscul de neplata sa fie nul.

La o prima privire, obligatiunile romanesti par atractive pentru investitorii straini, ca urmare a nivelului inalt al randamentelor si a perspectivelor privind cistigurile, generate de procesul de aliniere a dobinzilor la nivelurile europene. Atit investitorii, cit si analistii considera insa ca oferta limitata si temerile privind cresterea inflatiei mentin incertitudinea in cadrul potentialilor noi cumparatori. Romania intentioneaza ca in acest an sa vinda titluri de valoare cu scadenta la trei, cinci si zece ani, valoarea acestora ridicindu-se la 3,25 miliarde de lei noi. Anul trecut, Guvernul a vindut obligatiuni in suma de 2,9 miliarde de lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Cum te pregatesti de studiile in afara si care sunt cele mai ieftine tari
Setari Cookie-uri