Agricultorii au primit subventii chiar si in ultimele zile ale anului trecut si n-au mai avut timp sa cheltuiasca acesti bani, care le-au intrat in contabilitate ca venit, astfel ca unii dintre ei vor fi obligati sa plateasca impozit, a declarat Niculae Stefan, presedintele Agrostar, citat de Mediafax.
"In prezent, plata totala pe suprafata a fost sau este pe punctul sa fie achitata in procent de 40%. Altadata discutam de acesti bani in lunile mai-iunie. Intre Craciun si Revelion s-au platit catre fermieri undeva la 550 milioane lei", a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

Niculae Stefan spune ca cea mai mare parte dintre cei 550 de milioane de lei vor impozitati cu 16%, intrucat nu au putut fi cheltuiti pana la sfarsitul anului de catre agricultori.

"La noi, daca fermierul nu cheltuieste banii pina la sfarsitul anului, acestia se impoziteaza daca firma are profit. In celelalte tari din Uniunea Europeana, subventiile nu se impoziteaza. Noi am mai semnalat acest lucru la Ministerul Finantelor, dar in contextul crizei economice nu vad de ce ar dori sa rezolve problema. Ne gandim sa facem o sesizare si la premier", a afirmat Stefan.

Astfel, Agrostar propune ca banii primiti in perioade in care nu se fac cheltuieli in agricultura sa nu fie impozitati.

"Alta data nu le mai dam banii, ca sa nu mai plateasca impozit. Nu stiam de chestia asta, ca le facem necazuri dandu-le bani. Nimeni dintre reprezentantii agricultorilor, la toate discutiile avute, nu a spus ca nu vrea banii in decembrie ci, din contra, s-a fortat nota. In plus, am intrat in perioada regulamentara a platilor. De ce s-o evitam? N-am cum s-o evit", a spus Valeriu Tabara.

Ministrul Agriculturii a adaugat ca unii fermieri au achitat credite la banci, chiar si in ultima zi a anului.

"Am tinut trezoreriile deschise pana in ultima zi, si directorii directiilor agricole, ca sa putem plati. Anul trecut s-au dat in luna iulie banii, dar nu s-au mai dus pe agricultura, ca iulie si august sunt luni moarte. Or, daca le dai in timp, marea majoritate a banilor se duc pe agricultura si rezultatul final se vede", a mai spus Tabara.

APIA a inceput plata avansului in cadrul campaniei SAPS 2010 in data de 16 octombrie.

Pentru anul 2010, cuantumul alocat platilor directe unice pe suprafata este de 80,36 euro pe hectar, avansul fiind de 37,85 euro pe hectar, reprezentand 47,10% din suma aprobata a se acorda beneficiarilor schemei de plata unica pe suprafata finantata din Fondul European de Garantare Agricola.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri