Ministerul Economiei va cere Guvernului un nou mandat pentru a initia privatizarea sau vanzarea de actiuni minoritare la companiile din energie, dupa ce a primit si in anii anteriori astfel de imputerniciri, dar fara rezultate notabile, estimand in continuare ca poate atrage peste 10 miliarde euro.

Ministerul a elaborat deja un document prin care solicita acordarea unui mandat special din partea Guvernului privind administrarea, atragerea de investitii si valorificarea de actiuni, pana in 2012, la companiile din subordine.
Astfel de imputerniciri au fost solicitate si obtinute si in anii anteriori, de fosti ministri ai Economiei, dar fara ca cele mai multe dintre privatizarile pregatite sa fie finalizate, scrie Mediafax.

In documentul prin care se solicita un nou mandat se arata ca, indiferent de sectorul economic din care face parte operatorul economic, Ministerul Economiei, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, va avea in vedere, in scopul atragerii de resurse financiare, si derularea de oferte publice initiale/secundare pentru companiile din portofoliu, precum si vanzarea de actiuni minoritare la societatile tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti.

In cazul complexurilor energetice Turceni, Rovinari si Craiova, pentru care procesul de privatizare a fost sistat in decembrie 2006, dar si la Termoelectrica si Uzina Termoelectrica Midia Navodari, Guvernul va analiza si alte metode de atragere de investitii/atragere de capital, printre care si realizarea de proiecte de tip "Green/Brown Field".

Pentru Petrotrans Ploiesti, aflata in procedura de insolventa, va fi initiat, in scopul reluarii transportului prin conducte a produselor petroliere, un act normativ privind posibilitatea de dare in administrare catre un operator licentiat sau constituirea de societati mixte avand ca obiect operarea bunurilor din domeniul public si ecologizarea ulterioara a terenurilor, pentru a fi reintroduse in alte circuite economice.

Vor fi vandute participatiile detinute de Conpet Ploiesti la alte societati comerciale si se va lua in calcul vanzarea la bursa a unui pachet minoritar de actiuni, iar Oil Terminal Constanta va fi monitorizata, astfel incat actualele facilitati ale societatii (dane si conducte) sa permite preluarea unei parti a cantitatii de titei, cea ramasa putand fi depozitata intr-o zona noua pe care societatea intentioneaza sa o dezvolte.

"Avand in vedere pozitia strategica pe care societatea Oil Terminal o detine in economia romaneasca, se va analiza oportunitatea atragerii de investitii prin constituirea de societati mixte, asociere si/sau majorare de capital social, contracte de cooperare/operare si/sau valorificare de pachet minoritar de actiuni pe piata reglementata de capital, cu pastrarea pachetului majoritar de actiuni in proprietatea statului", se arata in document.

Pentru Societatea Nationala a Apelor Minerale si Societatea Nationala a Sarii, Guvernul va aproba strategii punctuale de restructurare si reorganizare. Astfel, in cazul Apelor Minerale va fi elaborat un studiu privind resursele de apa si modul de valorificare al acestora, inclusiv prognoze privind piata si evolutia consumului, pe baza carora vor fi stabilite obiective clare referitoare la restructurarea si privatizarea societatii.

"In baza acestui studiu va putea fi promovata o strategie specifica in domeniul apelor minerale si se va putea reanaliza situatia licentelor de concesiune a perimetrelor de exploatare", este strategia Guvernului.
Sursa citata releva totodata ca restructurarea Societatii Nationale a Sarii trebuie sa aiba in vedere faptul ca sarea este un element de baza, folosita direct sau indirect la producerea a peste 80 de produse chimice de baza si avand in general peste 14.000 de utilizari.

"Atragerea de investitii pentru retehnologizarea exploatarilor de sare este esentiala in conditiile in care societatea a inregistrat de la an la an o scadere a rezultatelor economico-financiare ca urmare a performantelor tehnologice scazute ale utilajelor, instalatiilor si mijloacelor de transport, cu o uzura fizica si morala semnificativa, a restrangerii pietei interne din cauza declinului industriei de produse clorosodice (in contextul in care sarea in solutie pentru combinatele chimice reprezinta circa 70% din productia Societatii Nationale a Sarii), a problemelor mari de mediu", se arata in material.

Pentru Santierul Naval Mangalia si Uzina Mecanica Orastie vor fi derulate procese de restructurare si reorganizare cu termene si masuri specifice, urmand sa fie analizata si posibilitatea privatizarii acestor operatori. Totodata, vor fi analizate oportunitatile privind atragerea de investitii prin constituirea de societati mixte si/sau vanzarea de active/participatii, care nu concura la realizarea obiectului principal de activitate.

La IAR Brasov autoritatile urmaresc dezvoltarea societatii cu capital mixt, prin vanzarea de active/majorare de capital, odata cu lansarea privatizarii prin metoda negocierii. In acest sens se va avea in vedere reconfigurarea perimetrului de afaceri al IAR Brasov prin transferul unor active/obligatii ale companiei catre societatea mixta, Eurocopter Romania.

Pentru Oltchim Ramnicu Valcea va fi elaborata o strategie de dezvoltare cu masuri prevazute pana in 2013 inclusiv, in vederea pregatirii companiei pentru privatizare, iar pentru Romplumb Baia Mare se va avea in vedere vanzarea participatiilor detinute de Ministerul Economiei, in conditiile clarificarii structurii actionariatului si a capitalului social detinut.

Documentul indica faptul ca, prin atragerea de investitii, trebuie sa fie asigurate surse de capital necesare dezvoltarii sistemului energetic national, care sunt estimate la peste zece miliarde euro pana in anul 2015.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri