Scopul schemei de ajutor de stat este sa sustina dezvoltarea economica sustenabila si dezvoltarea regionala, explica Laurentiu Dinu, directorul general al Accreo Romania. Aceasta facilitate era inaccesibila in trecut pentru sectorul IMM din cauza ca intreprinderile nu indeplineau conditiile impuse de autoritati.

Anul trecut, pragul minim necesar pentru calificarea proiectelor de investitii in vederea finantarii prin ajutor de stat a fost redus de la 10 milioane de euro la 5 milioane de euro, iar numarul minim de locuri de munca nou create s-a redus de la 100 la 50. In plus, sectorul turistic si medical au fost incluse in domeniile finantabile prin aceasta schema.

Este o masura benefica, in special pentru companiile din industriile care folosesc intensiv forta de munca, cum este industria IT”, afirma Lucian Dinu.

Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani, respectiv pentru perioada 2009 – 2013, iar bugetul total maxim al schemei este de un miliard de euro, cu un buget mediu anual de 200 de milioane de euro. Seful Accreo Romania a precizat ca bugetul alocat pentru anul 2009 a fost utilizat, iar din plafonul aferent aferent anului trecut mai erau disponibili 65 de milioane de euro in septembrie.

Citeste si:

Sectorul IMM mai este sprijinit si de Banca Europeana pentru Investitii, care ofera bancilor de pe plan local linii de credit pentru ca acestea sa finanteze intreprinderile, insa bancile “uita” sa dea credite, considera Laurentiu Dinu.

Bancile iau banii, dar nu ii dau mai departe. Unul dintre motive este costul, care este dat de piata, dar de ce BEI nu a negociat o dobanda pentru aceste credite?”, afirma Dinu.

Intreprinderile apeleaza la banci ca sa obtina imprumuturi pentru cofinantarea proiectelor finantate prin schemele de ajutor de stat sau din fonduri europene. Companiile sustin, insa, ca bancile sunt reticente in acorda imprumuturi.

“Bancile din Romania o sa afle, in curand, ca companiile se pot finanta si din alte parti. Stiu cazuri de companii care au luat imprumuturi de cofinantare de la banci din strainatate. Bancile o sa descopere ce inseamna o piata concurentiala”, sustine directorul general al Accreo Romania. In opinia sa, bancile au facut profituri “frumoase” oferind imprumuturi statului si tinand banii la Banca Nationala a Romaniei.