Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, in Romania, va reprezenta in 2013 circa 41 la suta din media tarilor Uniunii Europene, potrivit Planului National de Dezvoltare.

In prezent, PIB-ul Romaniei pe cap de locuitor se afla la circa 31 la suta din media tarilor UE. Potrivit estimarilor acesta va creste in 2006 cu circa sase la suta. In primele noua luni ale anului 2005, PIB-ul a fost de circa 187.107,9 milioane RON, in crestere - in termeni reali - cu 3,6 la suta fata de perioada similara a anului trecut.

Cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de marirea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din servicii si constructii, a caror contributie la Produsul Intern Brut a fost de 52,4 la suta. Un impact negativ asupra evolutiei PIB l-a avut, in 2005, scaderea cu 12,6 la suta a productiei din agricultura, silvicultura si exploatare forestiera, consecinta a conditiilor meteorologice nefavorabile inregistrate in acest an, ce au determinat calamitarea recoltelor pe importante suprafete agricole.

Consumul final total a inregistrat o crestere cu 9,3 procente in primele noua luni ale anului 2005 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent; consumul final efectiv al gospodariilor populatiei a crescut cu 9,7 procente. Formarea bruta de capital fix a inregistrat o majorare cu 9,4 procente. Rata de investitie determinata prin raportarea acesteia la valoarea adaugata bruta pe economie a fost de 27,3 la suta.