FMI va insista in negocierea noului acord pentru privatizarea, reorganizarea sau lichidarea marilor companii de stat, apreciind ca prin vanzarea unor societati viabile statul va reusi sa finanteze la costuri mai reduse deficitul bugetar, au declarat surse apropiate negocierilor, scrie Mediafax.
"Problema marilor companii de stat va fi mult mai bine monitorizata in noul acord, iar FMI apreciaza ca prin privatizarea societatilor viabile se va asigura si o finantare mai ieftina a deficitului bugetar", au declarat sursele citate.

Seful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta, la Viena, ca urmatorul acord cu Romania va cuprinde tinte clare privind arieratele companiilor de stat, intrucat rezolvarea acestei probleme va elibera resurse suplimentare pentru reluarea cresterii economice.

Potrivit FMI, arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care inregistreaza pierderi se ridicau in noiembrie anul trecut la 7 miliarde lei, inclusiv restante privind obligatiile bugetare

La sfarsitul saptamanii trecute, experti din mai multe ministere si consilieri ai premierului Emil Boc au discutat la Palatul Victoria, despre noile bugete de venituri si cheltuieli ale companiilor de stat, care urmeaza sa fie aprobate de Guvern in forma finala in luna februarie.

Ministerul Economiei a anuntat ca va cere Guvernului un nou mandat pentru a initia privatizarea sau vanzarea de actiuni minoritare la companiile din energie, dupa ce a primit si in anii anteriori astfel de imputerniciri, dar fara rezultate notabile, estimand in continuare ca poate atrage peste 10 miliarde euro.

Ministerul a elaborat deja un document prin care solicita acordarea unui mandat special din partea Guvernului privind administrarea, atragerea de investitii si valorificarea de actiuni, pana in 2012, la companiile din subordine.

Astfel de imputerniciri au fost solicitate si obtinute si in anii anteriori, de fosti ministri ai Economiei, dar fara ca cele mai multe dintre privatizarile pregatite sa fie finalizate.

In prezent, exista o serie de proiecte de hotarari de guvern potrivit carora statul este dispus sa scoata pe bursa pachete de actiuni de 15% din Romgaz, Transgaz si Transelectrica, ultimele doua fiind deja in ringul bursier.

Desi nu se afla pe lista companiilor monitorizate, Guvernul analizeaza posibilitatea de a privatiza sau vinde pachete de actiuni si in cazul CEC Bank, Tarom sau Posa Romana.
Grzegorz Konieczny, directorul general al Franklin Templeton si managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, estimeaza ca Guvernul ar putea obtine, in urmatorii doi ani, aproape 1,5 miliarde de euro din vanzarea de actiuni ale unor companii de stat.

In cadrul acordului actual, FMI si Guvernul monitorizeaza evolutiile financiare pentru zece companii de stat, respectiv Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR), Metrorex, CFR Marfa, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucuresti si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune FMI - CE a inceput a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri