Guvernul negociaza cu FMI incheierea unui nou acord, cu o durata de doi ani, prin care sa finalizeze reformele structurale, luand in calcul si ca aceasta intelegere va cuprinde anul electoral 2012, ceea ce determina un risc politic important, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

"Guvernul va merge la negocieri cu o varianta de doi ani pentru noul program, asa cum a propus si Fondul Monetar International, in ciuda faptului ca noua intelegere va cuprinde si anul electoral 2012, ceea ce reprezinta un risc politic important. Ramane de vazut si pe ce conditii va insista FMI", au aratat sursele citate.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca Romania poate accesa de la FMI, prin noul acord, o suma de pana la de trei ori cota de Drepturi Speciale de Tragere (DST) detinuta la Fond, ceea ce reprezinta o suma de aproximativ 3,1-3,2 miliarde DST (3,6-3,7 miliarde euro-n.r.).

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spuseconomistilor din banci ca, daca li se va solicita opinia, reprezentantii BNR vor pleda pentru o intelegere cu FMI si CE pe doi ani, pentru a depasi ciclul electoral 2012.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta ca este dispus sa negocieze cu autoritatile romane perioada pentru care se va incheia noua intelegere.

Anterior, directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale (BM), Peter Harrold, afirmase ca institutia internationala va acorda asistenta tehnica si finantare Romaniei in cadrul unui nou acord, incheiat impreuna cu FMI si CE, cel mai probabil pe doi ani.

Oficialul BM a precizat ca perioada de doi ani reprezinta propunerea Fondului Monetar International, acest aspect nefiind inca discutat cu autoritatile de la Bucuresti.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

Foto: Tonny Lybek (stg.), reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, si Jeffrey Franks (dr.), seful Misiunii FMI in Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Fostul ministru de Finante Mihai Tanasescu, pus sub urmarire penala
Setari Cookie-uri