Cresterea ratingului Romaniei depinde de reformele structurale si de asigurarea unui control mai bun al cheltuielilor guvernamentale, iar probabilitatea unui astfel de scenariu ar creste atunci cand motivatia Guvernului pentru reforme si stabilitate devine independenta de FMI, potrivit Moody's.

"O continuare consistenta a procesului de reforme structurale pentru a asigura un control mai bun al cheltuielilor guvernamentale ar fi pozitive pentru rating", a declarat pentru Mediafax Alexander Kockerbeck, vicepresedinte si senior credit officer in cadrul agentiei de rating Moody's.

El a aratat ca promovarea unei politici fiscale prudente care sa intareasca forta financiara a Guvernului ar favoriza cresterea ratingului de tara, mentionand insa ca imbunatatirea calificativului este mai probabila daca va exista o motivatie mai puternica din partea Executivului pentru reforme, si nu dictata de factori externi.

"Probabilitatea unui astfel de scenariu ar creste intr-un mediu politic robust care genereaza mai multa motivatie endogena pentru reforme si stabilitate, si care sa nu fie dictata de FMI", a mai spus Kockerbeck.

Oficialul Moody's a aratat ca suprapunerea ciclului electoral cu cel economic ar putea avea impact asupra disciplinei guvernamentale, in conditiile in care in 2012 vor avea loc alegeri guvernamentale, dar recunoaste, totodata, succesul de pana acum al Guvernului in indeplinirea tintelor cu FMI, care a crescut credibilitatea pe piete.

Moody's este singura mare agentie de rating internationala care mai acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, dupa ce Fitch si Standard & Poor's au retrogradat Romania in toamna anului 2008 la un nivel speculativ (junk).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Granturi de 200.000 EUR pentru producția de materiale sanitare
Setari Cookie-uri