Pentru ca se grabesc sa anunte reduceri de preturi sau nu solicita aviz de la primarii, comerciantii sint vizati in aceasta perioada de inspectorii primariilor de sector. Amenzile variaza intre 2.000 si 10.000 de lei noi.
Ca in fiecare an, dupa perioada sarbatorilor de Craciun urmeaza perioada discounturilor si a promotiilor. In principal pentru a scapa de stocuri, comerciantii afiseaza reduceri de preturi care ajung in unele cazuri pina la 50% sau chiar mai mult. De foarte multe ori insa, in spatele acestor reduceri de preturi se ascun-de o evaziune fiscala, intrucit nu toti solicita avizul primariei pentru aceasta modificare de pret. Aceasta in conditiile in care, conform legislatiei in vigoare, orice magazin poate practica reduceri de preturi doar pentru produsele nealimentare, in intervalul 15 ianuarie - 15 aprilie. Nu inainte insa de a obtine un aviz din partea primariilor. Cererile se depun la sediul primariilor cu 15 zile inainte de aceasta perioada.

Se anunta o artilerie de amenzi

Primariile bucurestene au demarat deja actiuni de control ce vor viza modul in care comerciantii respecta legislatia. „La Primaria Sectorului 2 s-au depus doar 15 cereri de notificari pentru soldari din partea unor centre comerciale mari. Cu toate acestea, am vazut, inca de ieri, o gramada de magazine care afiseaza reduceri de preturi. Am trimis inspectorii sa verifice aceste magazine si sa ia masurile prevazute de lege. Adica amenzi“, a declarat, ieri, Neculai Ontanu, primarul sectorului 2. Potrivit acestuia, „cei care nu solicita avizul primariei pentru reduceri de preturi sunt evazionistii“. „Ei afiseaza reduceri de 30% la toate produsele, insa, in realitate, reduc preturi doar la citeva dintre marfuri, pentru restul pastrind preturile vechi. Numai ca, in contabilitate, ei trec aceasta reducere, iar diferenta de pret o baga in buzunar. Asta este evaziune“, explica primarul. Patronii de magazine sau centre comerciale care practica reduceri de preturi in aceste zile risca amenzi cuprinse intre 2.000 si 10.000 de lei. Aceeasi sanctiune se aplica si in perioada 15 ianuarie - 15 aprilie firmelor care nu au avizul primariei pentru a opera reduceri de preturi. •



Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »



Citeste si