Tabara a afirmat ca a discutat, la Bruxelles, cu comisarul pentru sanatate John Dalli, ca Romania sa poata exporta carne de porc, in conditiile in care intruneste toate conditiile necesare, potrivit Mediafax.

"Batalia mare este ca cei din economia secundara, cum sunt crescatorii de porci, sa poata iesi cu carnea romaneasca pe piata externa. Acesta este inca un subiect cu care am fost la Bruxelles, la intalnirea cu comisarul John Dalli. Pentru ca este nedrept ca Romania, dupa ce intruneste toate conditiile, sa nu poata iesi in piata internationala, chiar daca aceasta piata, mai ales domeniul carnii de porc, este intr-o problema, din cauza mai multor factori", a afirmat ministrul Agriculturii.

El a adaugat ca isi mentine punctul de vedere potrivit caruia Romania ar putea hrani 80 de milioane de persoane, in conditiile in care deficitul comercial pe produse agroalimentare a fost redus la jumatate, in acest moment niciun produs nefiind importat in proportie mai mare de 42 - 44 la suta.

"Pe de alta parte, Romania trebuie sa fie exportatoare. Imi mentin punctul de vedere ca Romania ar putea hrani 80 de milioane de persoane. Nu chiar pe orice. Dar daca va uitati cu atentie in raportul Institutului National de Statistica il va prezenta in luna martie, o sa vedeti ca deficitul comercial pe produse agroalimentare este redus la jumatate. Cel putin aceasta era situatia la 30 septembrie. Si eu astept cu nerabdare acest raport. Pana in acest moment, ianuarie 2011, niciun produs nu era importat in proportie mai mare de 42 - 44 la suta", a spus Tabara.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, s-a aflat, sambata, la Timisoara, unde a participat la o intalnire pe care Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a organizat-o cu beneficiarii publici si privati ai Programului National de Dezvoltare Rurala.

Citeste si:

In urma cu peste doua saptamani, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, declara ca Romania ar putea relua exporturile de carne de porc din lunile aprilie-mai, activitate care ar putea aduce incasari de cateva sute de milioane de euro pe an. "Eu cred ca exportul de carne de porc din Romania a fost blocat artificial. Pe 24 ianuarie am cerut o intalnire cu comisarul european pentru Mediu si vom discuta inclusiv problema acestor exporturi", a spus Tabara.

El aprecia ca Romania ar putea incasa din exporturile de carne de porc cateva sute de milioane de euro in fiecare an.
"Eu as spune ca pana prin aprilie-mai am putea sa-i dam drumul cu exporturile", spunea ministrul Agriculturii.

Livrarile de carne si produse procesate din carne de porc provenind de la firme romanesti pentru piata UE au fost interzise din anul 2003, deoarece Romania folosea pentru eradicarea pestei porcine clasice vaccinarea porcilor.

In anul 2007, Comisia Europeana a decis sa prelungeasca interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, considerand ca pesta porcina nu este inca tinuta sub control.