"Razboiul gazelor rusesti" a dus la regandirea strategiilor energetice in majoritatea tarilor europene. Pentru evitarea unor eventuale situatii de criza in viitor, guvernul Tariceanu a luat o serie de masuri cu menirea de a reduce dependenta de livrarile companiei Gazprom, iar ca efect colateral - spun autoritatile -, scaderea costurilor energetice. Astfel, premierul Calin Popescu Tariceanu i-a solicitat ministrului economiei, Codrut Seres, o analiza atat privind eficienta utilizarii carbunelui in raport cu gazele naturale si pacura pentru centrale termice, cat si trecerea anumitor CET-uri de pe gaze pe carbune.

Solutiile propuse de primul-ministru nu fac insa altceva decat sa scumpeasca tarifele la energie, si asa deja greu de suportat de majoritatea romanilor. Mai mult, inlocuirea gazelor cu carbune la centralele termice, mare parte dintre ele uzate de vreme, necesita investitii majore, iar cresterea cantitatii de carbune pe termen lung, prin modenizarea liniilor tehnologice, duce la costuri duble fata de cele actuale. Potrivit directorului societatii Termoelectrica, Ovidiu Pop, "trecerea acelor CET-uri de pe gaze pe carbune ne duce la costuri mult mai mari fata de fondurile necesare pentru construirea unor centrale noi".

Dupa ce, mai bine de 10 ani, modernizarea centralelor termice a fost lasata de izbeliste de catre autoritati, Termoelectrica a acumulat datorii de mii de miliarde la bugetul de stat. De asemenea, autoritatile nu au gasit fonduri nici pentru instalatiile si retelele de distributie a energiei termice, asa incat, in prezent, mai bine de jumatate din energie se pierde, costuri care se rasfrang asupra cetatenilor.

Cu aceste fonduri uriase s-ar putea construi unitati noi

Potrivit site-ului Termoelectrica, lipsa acuta de resurse financiare din ultimii 10 ani a condus la scaderea sensibila a performantelor capacitatilor, deoarece nu s-a putut crea un program normal de reparatii si modernizari.

"Grupurile energetice nemodernizate au o fiabilitate redusa, inregistrand disponibilitati de timp intre 70-85% si disponibilitati de putere intre 60-90%.

De asemenea, marea majoritate a acestor capacitati de productie nu sunt dotate cu instalatii performante pentru reducerea impactului asupra mediului inconjurator, neindeplinind decat partial normele romanesti de mediu si situandu-se peste valorile maxime acceptate de Comunitatea Europeana", se mai arata pe site-ul societatii. Din punctul de vedere al vechimii grupurilor, majoritatea capacitatilor (circa 82%) au fost instalate in perioada 1970-1980 si au peste 20 de ani de functionare. Datele societatii releva ca numai 2% din instalatiile energetice au fost construite in ultimii 10 ani, 12,9% - intre 10 si 20 de ani, in timp ce aproximativ o treime din instalatii au o vechime intre 20 si 30 de ani. Totodata, mai bine de jumatate au durata de viata expirata, ele avand peste 30 de ani vechime. Referitor la solicitarea primului-ministru, directorul Termoelectrica, Ovidiu Pop, ne-a precizat ca inlocuirea combustibilului, de pe gaz pe carbune, se preteaza mai degraba la centralele termice de interes local aflate in custodia administratiilor locale, dar si aici este nevoie mai intai de un calcul de eficienta. "E posibil ca pentru trecerea de pe gaz pe carbune la unele centrale sa fie nevoie de mai multi bani decat daca am folosi tot gazele naturale sau daca am construi unele noi", a mai spus Pop.

Avem carbune, dar mult de calitate inferioara

Pentru punerea in practica a acestei solutii, autoritatile trebuie sa-si indrepte atentia si spre sectorul minier, care in ultimii ani si-a restrans capacitatea, fiind disponibilizat mai mult de doua treimi din personalul de acum opt ani.

Cu toate acestea, Ionel Mantog, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC), ne-a precizat ca "daca e nevoie de o cerere mai mare de carbune, se poate asigura pana la circa 35 milioane de tone/an, fata de 26 milioane de tone, cat producem in prezent, numai in Bazinul Oltenia, dar avem nevoie de fonduri duble pentru investitii, fata de cele prevazute pentru acest an". Insa modernizarea liniilor tehnologice duce, pe langa cresterea capacitatii de exploatare cu 20-25%, la reducerea numarului de persoane care activeaza in subteran, ne-a mai explicat Mantog. Potrivit acestuia, inlocuirea gazelor cu carbune ar fi o masura eficienta daca s-ar face la acele centrale aflate langa zone miniere. "Intr-un termen de cativa ani, cred ca s-ar acoperi costurile necesare inlocuirii materiei prime pe carbune si ar deveni eficienta aceasta masura", sustine oficialul MEC. La randul sau, Ilie Serbanescu, analist economic, ne-a mentionat faptul ca unele centrale au functionat anterior pe carbune, fiind schimbate pe gaz sau pacura, si se poate reveni usor la carbune, dar cu unele costuri. Mai mult, dl Serbanescu atrage atentia ca "la noi carbunele are o calitate inferioara, avand puterea calorica joasa, ceea ce face ca pentru producerea
infuzie de pacura sau gaze".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »



Citește și
Premieră istorică: băncile au plătit pentru “privilegiul” de a împrumuta România
Setari Cookie-uri