Castigul salarial mediu nominal net a crescut in decembrie anul trecut cu 8,6% (119 lei), la 1.496 lei, fata de noiembrie si cu 1,3% comparativ cu aceeasi luna din 2009, cele mai mari valori inregistrandu-se in activitatile de intermedieri financiare, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante.
Astfel, castigul salarial mediu net a fost de 4.100 lei in activitatile de intermedieri financiare si de 856 lei in hoteluri si restaurante, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), citate de Mediafax.

In sectorul bugetar s-au inregistrat cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, cu exceptia activitatii de invatamant. Cea mai mare crestere in acest sector a avut loc in administratia publica, unde castigul salarial a crescut cu 14,1% ca urmare a acordarii, in unele institutii publice, de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta), platii sumelor din alte fonduri (inclusiv pentru perioade anterioare). Totodata, castigurile au crescut cu 1,6% in sanatate si asistenta sociala ca urmare a acordarii de prime ocazionale, respectiv platii drepturilor salariale restante cuvenite salariatilor din unele unitati, precum si platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa).

In invatamant, scaderea cu 3,2% a castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, a fost cauzata de plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv de plata, in luna noiembrie, a sumelor din alte fonduri ori pentru perioade anterioare.

Cele mai mari majorari ale castigului salariale, de peste 20%, s-au operat in extractia minereurilor metalifere (39,9%), fabricarea produselor farmaceutice (29,2%) si in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, extractia carbunelui superior si inferior (20-22%).

Cresteri intre 14% si 20% s-au operat in telecomunicatii, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea produselor textile, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), fabricarea echipamentelor electrice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, activitati de editare, transporturi pe apa, industria metalurgica, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor.

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in decembrie de 2.067 lei, cu 8,8% mai mare decat in noiembrie.

Indicele castigului salarial real pentru luna decembrie 2010 fata de noiembrie, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 108%. Comparativ cu octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 123,9%, cu 9,3 puncte procentuale mai mare fata de cel inregistrat in luna noiembrie 2010.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri