Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI

Presedintele Traian Basescu a declarat, in aceasta seara, ca Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, de un miliard de euro, data fiind evolutia economica, precizand ca va fi trasa doar transa de la UE.

El a spus ca Romania a decis sa nu mai traga ultima transa de la FMI, mentionand ca s-a constatat ca nu mai este nevoie de aceasta in urma evolutiilor economice.

"Avand in vedere situatia macroeconomica, Romania nu va mai trage ultima transa de la Fond, nemaifiind necesara. Este vorba de circa un miliard de euro pe care nu-i mai tragem, rezerva Bancii Nationale fiind suficienta si stabilitatea sistemului bancar, de asemenea, suficienta, ceea ce inseamna ca Banca Nationala va putea continua sa-si mentina in rezerva sumele de la bancile comerciale", a declarat Traian Basescu.

El a subliniat faptul ca Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, dar va trage transa de la Uniunea Europeana.

"Deci din cele doua transe tragem doar transa de la Uniunea Europeana, necesara pentru acoperirea deficitului bugetului de stat", a mai spus seful statului.

O misiune FMI - CE se afla in Romania pentru a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se analizeaza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010. Misiunea se incheie marti, 8 februarie.

Reprezentantii celor trei insitutii au discutat, sambata seara, cu presedintele Basescu, la Cotroceni.

Presedintele declarase ieri, potrivit Mediafax, la inceputul intalnirii cu reprezentantii FMI, CE si BM, ca partea romana are probleme legate de respectarea procedurilor la implementarea, la nivel local, a proiectelor finantate din bani europeni, mentionand ca ar fi nevoie de asistenta de la UE.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune FMI - CE a inceput a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie.

Continua ajustarile de personal. Noul acord cu FMI, UE si BM intra in vigoare in aprilie


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri