Romania va accesa banii pusi la dispozitie de Fondul Monetar International si Uniunea Europeana in noul acord de finantare, de tip preventiv, daca va exista un atac speculativ asupra monedei nationale sau Trezoreria va intampina dificultati in finantarea deficitului bugetar la costuri acceptabile.
Romania va incheia un nou acord de finantare cu FMI si UE, unul de tip preventiv pe o perioada de doi ani, la care va apela doar „in cazuri de urgenta”, dupa cum spune Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, dar si presedintele Traian Basescu.

Cele doua institutii vor pune la dispozitia autoritatilor de la Bucuresti 5 miliarde de euro pentru situatii de urgenta.

Acordul de asistenta financiara pe care il va incheia Romania cu FMI si UE, de tip preventiv, se va desfasura pe o perioada de doi ani, intre 2011 si 2013. De asemenea, Romania a negociat si o continuare a actualului acord de finantare pe care il are cu Banca Mondiala, institutia internationala urmand sa ne mai acorde 400 de milioane de euro.

FMI si Comisia Europeana vor pune la dispozitia Romaniei, pentru situatii neprevazute, 5 miliarde de euro, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care a dat si un exemplu de „caz de urgenta”.

Caz de urgenta ar putea sa insemne, de exemplu, un atac asupra monedei nationale, care s-ar concretiza intr-o pierdere masiva de rezerve valutare si de credibilitate. In acest caz am accesa banii de la FMI”, a declarat Isarescu. Autoritatile de la Bucuresti ar putea utiliza, in caz de urgenta, cel mult 3,6 miliarde de euro de la FMI si inca 1,4 miliarde de euro de la UE.

Banca Nationala a Romaniei administra la finalul lunii ianuarie rezerve valutare in valoare de 32,68 miliarde de euro. In noiembrie 2010, rezervele valutare administrate de BNR au atins un nivel record de 32,8 miliarde de euro. Guvernatorul BNR a caracterizat nivelul rezervelor ca fiind foarte bun, motiv pentru care Romania nu va mai trage ultima transa din actualul acord cu FMI.

"Referitor la ultima transa de la FMI, de 1 miliard de euro, care urma sa intre la BNR, s-a convenit sa fie considerata de tip preventiv, nu a mai fost trasa", a spus guvernatorul BNR. Romania va trage, insa, ultima transa din imprumutul actual convenit cu UE, de 1,35 miliarde euro, cel mai probabil in aprilie.

Mugur Isarescu a mai precizat ca o situatie in care s-ar accesa banii de la institutiile internationale ar aparea si "daca Trezoreria esueaza in doua-trei randuri sa se finanteze la costuri acceptabile". Guvernatorul BNR a adaugat ca exista un fond tampon constituit la Trezorerie, insa nu a precizat valoarea acestuia.

BNR a tras din imprumutul de la FMI 9,5 miliarde de euro, iar Ministerul Finantelor a obtinut 2,4 miliarde de euro. De asemenea, Finantele au mai tras si 3,65 miliarde de euro de la Uniunea Europeana. Totodata, Romania a mai primit si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri