Tarife mai mari la electricitate si gaze. Adio, preturi reglementate

Tarifele la energia electrica si gaze vor creste in intervalul 2013-2015, dupa ce Guvernul va elimina preturile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit pana in septembrie 2011, urmand sa fie definiti consumatorii considerati vulnerabili, care trebuie protejati.

Eliminarea preturilor reglementate la enerhia electrica si gaze a fost anuntata, luni seara, de premierul Emil Boc, la finalul negocierilor cu FMI, potrivit Mediafax.

"In domeniul energiei, pe parcursul anului 2011, se vor intreprinde urmatoarele masuri: pana in luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preturilor reglementate la energia electrica si gaze, iar acest calendar se va implementa in perioada 2013-2015. Deci, pana in luna septembrie se va face aceasta analiza, se va stabili un calendar, dar calendarul de implementare va viza perioada 2013-2015. De asemenea, pana la finele anului 2011 se vor defini de catre Ministerul Finantelor si Ministerul Muncii consumatorii vulnerabili, in concordanta cu legislatia europeana, si crearea de mecanisme de protectie a acestora, in perspectiva masurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015", a spus Boc, intr-o conferinta de presa.

Intrebat de jurnalisti cine va proteja populatia de "o explozie" a tarifelor daca preturile in domeniul energiei si gazelor naturale vor fi liberalizate, premierul a precizat din nou ca acest calendar care vizeaza eliminarea preturilor reglementate va fi stabilit pana in luna septembrie si implementat efectiv in 2013-2015.

"Intre timp, pana la finele lui 2011, Ministerul Finantelor cu Ministerul Muncii trebuie sa stabileasca masurile de protectie sociala pentru consumatorii vulnerabili, in concordanta cu legislatia europeana. Deci, este un pachet complet, un calendar grafic separat de implementare si masuri de protectie sociala pentru consumatorii vulnerabili, masuri care vor fi stabilite de Ministerul Finantelor si de Ministerul Muncii", a spus Boc.

Intrebat daca toate gospodariile populatiei sau numai un segment dintre acestea vor fi considerate drept consumatori vulnerabili, premierul a raspuns ca "detalii legate de nuante", vor fi prezentate ulterior de catre ministrii implicati si ANRE.

Dupa razboiul benzinei, urmeaza cel al gazelor: Poate populatia suporta o majorare de preturi?


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri