Ce vrea FMI: Reforme profunde si investitii private in companiile de stat

Restructurarea companiilor de stat din energie si transporturi reprezinta cea mai mare provocare pentru sustinerea cresterii economice, aceste societati avand nevoie si de investitii private pentru ca Guvernul nu va avea suficiente resurse, a declarat seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

"Cea mai dificila provocare privind cresterea este aceea de a implementa reforme profunde in companii de stat: eneregia si trasnsporturilor. In absenta unor investitii masive in energie in anii urmatori Romania nu va putea creste rapid. Va fi nevoie de mai multa participare privata pentru ca statul nu are bani. Companiile energetice ineficiente trebuie eficientizate prin restructurare si cadrul de reglementare trebuie reformat pentru a asigura concurenta si preturi realiste. Trebuie acordata atentie si protejarii consumatorilor vulnerabili si a angajatilor din aceste companii", a spus Franks la prezentarea concluziilor cele de-a saptea misiuni comune FMI, CE, Banca Mondiala, potrivit Mediafax.

Seful misiunii FMI a explicat ca sectorului transporturilor este important pentru cresterea economida pentru ca acesta va permite producatorilor sa-si transporte eficient produsele catre piete din Roamania si din lume.

"Ca si in domeniul energiei, firmele de stat de transport sunt subcapitalizate si netehnologizate, nu fac fata concurentei (...) Trebuie restructurare si trebuie atras capital privat in completarea fiondurilor de la UE", a adaugat Franks.

Guvernul va decide pentru fiecare din cele peste 150 de companii de stat daca le inchide, le privatizeaza sau le pastreaza in portofoliul propriu, a declarat seful misiunii FMI pentru Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri