Datoriile restante ale companiilor de stat insumeaza echivalentul a 5% din PIB, facturile neplatite constituind o frana majora pentru cresterea economica, a declarat seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, conform Mediafax.
"Prima provocare in ceea ce priveste cresterea economica o reprezinta arieratele. S-au facut progrese in eliminearea arieratelor de la bugetul de stat, dar exista probleme in arierate locale, arieratele institutiilor autofinantate si ale companiilor de stat. Numai arieratele companiilor de stat reprezinta 5% din PIB", a spus Franks la conferinta de prezentare a concluziilor celei de-a saptea evaluari a acordului stand-by.

Oficialul FMI a adaigat ca aceste facturi constituite "o frana majora in calea cresterii, pentru ca firmele care au arierate nu au bani de investitii, la fel ca si fermele carora li se datoreaza bani. Viitorul acord va cuprinde criterii de performanta privind arieratele bugetului de stat si tinte indicative pentru arieratele companiilor de stat si ale bugetelor locale locale".

Avand in vedere nivelul prognozat de autoritati pentru PIB-ul din 2010, de 511 miliarde lei, rezulta ca valoarea arieratelor companiilor de stat se ridica la peste 25 de miliarde lei (aproximativ 6 miliarde de euro).

Oficialul FMI a explicat ca va fi realizata o analiza completa a arieratelor si in lunile urmatoare se va lucra impreuna cu Guvernul la o solutie "cuprinzatoare".

"Obiectivul noului pachet de politici este de a impulsiona cresterea economica durabila. De aici si natura preventiva a imprumutului. Trebuie sa eliminam barierele structurale din calea cresterii economice, stimuland in acelasi timp investitiile si crearea de locuri e de munca", a mai spus Franks.

Seful misiunii FMI declarase in luna noiembrie ca arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care inregistreaza pierderi se ridica la 7 miliarde lei, inclusiv restante privind obligatiile bugetare, in timp ce arieratele pe bugetul consolidat depasesc un miliard de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri