"Prima provocare in ceea ce priveste cresterea economica o reprezinta arieratele. S-au facut progrese in eliminearea arieratelor de la bugetul de stat, dar exista probleme in arierate locale, arieratele institutiilor autofinantate si ale companiilor de stat. Numai arieratele companiilor de stat reprezinta 5% din PIB", a spus Franks la conferinta de prezentare a concluziilor celei de-a saptea evaluari a acordului stand-by.

Oficialul FMI a adaigat ca aceste facturi constituite "o frana majora in calea cresterii, pentru ca firmele care au arierate nu au bani de investitii, la fel ca si fermele carora li se datoreaza bani. Viitorul acord va cuprinde criterii de performanta privind arieratele bugetului de stat si tinte indicative pentru arieratele companiilor de stat si ale bugetelor locale locale".

Avand in vedere nivelul prognozat de autoritati pentru PIB-ul din 2010, de 511 miliarde lei, rezulta ca valoarea arieratelor companiilor de stat se ridica la peste 25 de miliarde lei (aproximativ 6 miliarde de euro).

Citeste si:

Oficialul FMI a explicat ca va fi realizata o analiza completa a arieratelor si in lunile urmatoare se va lucra impreuna cu Guvernul la o solutie "cuprinzatoare".

"Obiectivul noului pachet de politici este de a impulsiona cresterea economica durabila. De aici si natura preventiva a imprumutului. Trebuie sa eliminam barierele structurale din calea cresterii economice, stimuland in acelasi timp investitiile si crearea de locuri e de munca", a mai spus Franks.

Seful misiunii FMI declarase in luna noiembrie ca arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care inregistreaza pierderi se ridica la 7 miliarde lei, inclusiv restante privind obligatiile bugetare, in timp ce arieratele pe bugetul consolidat depasesc un miliard de lei.