AOAR: Sumele datorate FMI trebuie esalonate, iar 5-7 ani sa platim doar dobanda

Reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) solicita reesalonarea sumelor datorate Fondului Monetar International, astfel ca pe o perioada de 5-7 ani sa fie achitata doar dobanda aferenta imprumutului, informeaza Mediafax.

"In acest timp resursele ce vor rezulta sa fie folosite pentru investitii, pentru modernizarea sistemului sanitar, al educatiei. Sa platim practic 5-7 ani doar dobanzile aferente imprumutului, astfel efortul Guvernului pentru plata datoriei va fi mai redus", a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, vicepresedintele AOAR Constantin Bostina.

Reprezentantii asociatiei au mentionat ca Fondul a facut astfel de concesii in Europa si au dat exemplul Greciei.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro, care se va incheia in martie.

Misiunea comuna de evaluare FMI, CE si Banca Mondiala a incheiat marti cea de-a saptea evaluare a acordului stand-by, in care s-a analizat indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si au fost negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv.

Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca noul acord al Romaniei cu organismele internationale va fi adoptat in martie si va intra in vigoare in aprilie.

El a precizat ca noul acord cu FMI, BM si CE va fi de cinci milarde de euro, 3,6 miliarde urmand sa provina de la Fond, iar 1,4 miliarde de la Comisia Europeana. Acesta va fi incheiat pe doi ani si nu va implica finantare, fiind de tip preventiv.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri