Basescu spune ca am iesit din zona de risc, dar nu din criza

Presedintele Traian Basescu a declarat, la TVR, ca Romania a iesit din zona de risc, nu din criza economica, afirmand ca se va incerca majorarea salariilor bugetarilor pana la nivelul de dinainte de taiere, potrivit Mediafax.

"Nu am iesit din criza, am iesit din risc, din zona de risc, dar trebuie sa consolidam stabilitatea macroeconomica. Deci nu s-a terminat criza in Romania. Nu mai suntem in perioada in care sa trebuiasca sa taiem. Dimpotriva, incet-incet, vom incerca sa aducem veniturile bugetarilor la valorile dinainte de taieri, din momentul in care eram in plina criza. Dar nu va fi veselie. Depinde cum functioneaza economia. Totul e sa stam in aceste echilibre, altfel riscurile sunt majore, sa nu mai platim salarii, sa nu mai platim pensii", a declarat Traian Basescu, presedintele tarii.

El a explicat ca Romania nu refuzat ultima transa de la FMI, ci nu s-a mai tras pentru ca era destinata BNR, unde exista o rezerva suficienta pentru a putea gestiona chiar situatii dificile de atac asupra leului, de atacuri speculative.

"In cazul in care va fi un atac masiv si vom fi in situatiua de a reduce foarte mult rezerva valutara, imediat vom apela la aceasta suma pe care ne-o tine la dispozitie FMI", a adaugat seful statului.

De asemenea, el a catalogat noul acord pe care Romania il va incheia cu FMI, UE si BM drept "acordul de prevenire a populismului".

"Nu ne-a obligat nimeni. Noi puteam sa intrerupem acordul cu Fondul, puteam sa nu avem un acord cu atatea detalii sau cu atatea domenii care trebuie reformate. Puteam sa avem un acord mult mai simplu, pentru ca nu cerem bani si nu suntem in situatia in care - daca nu faci asta nu incasezi transa. Insa am dorit ca utilizand si expertiza Fondului si a UE sa continuam un proces de reforma", a afirmat Basescu.

Presedintele a declarat, duminica seara, ca acordul cu FMI, UE si BM s-a incheiat cu succes si ca s-au creat conditii pentru a se trece la o crestere economica durabila, desi unele masuri luate au fost extrem de dureroase pentru cea mai mare parte a populatiei.

Traian Basescu a declarat, tot atunci, ca Romania nu va mai trage ultima transa de la FMI, de un miliard de euro, data fiind evolutia economica, precizand ca va fi trasa doar transa de la UE.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri