Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) va fi trecuta din subordinea Ministerului Finantelor in coordonarea directa a primului-ministru, pentru monitorizarea absorbtiei fondurilor europene, a anuntat premierul Emil Boc, citat de Mediafax.
El a solicitat, in sedinta de guvern, ca procedurile aferente acestui transfer sa fie finalizate rapid.

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finantelor Publice indeplineste rolul de coordonator national al asistentei in relatia cu UE. In calitate de coordonator national al asistentei nerambursabile acordate de Uniunea Europeana, ACIS are atributii si responsabilitati atat in ceea ce priveste asistenta financiara de pre-aderare, cat si in ceea ce priveste coordonarea gestionarii fondurilor structurale si de coeziune.

Ultima scrisoare de intentie convenita cu Fondul Monetar International releva ca Guvernul se angajeaza sa acorde prioritate cofinantarii proiectelor UE atunci cand lanseaza noi investitii, sa prioritizeze actualul portofoliu de proiecte astfel incat sa fie sustinute in principal acele investitii pentru care pot fi asigurate fonduri si sa evalueze gradul de bancabilitate al proiectelor contractate de firme private.

Tot pentru un nivel mai mare de fonduri comunitare atrase, in scrisoarea convenita cu FMI este prevazuta trecerea Unitatii de Management al proiectelor UE de la Ministerul Finantelor in subordinea directa a primului-ministru, concomitent cu intarirea autoritatii acestei structuri pentru a lua "masurile necesare" in ministere in vederea accelerarii absorbtiei fondurilor UE.

Viitorul acord al Romaniei cu Uniunea Europeana va include tinte privind atragerea fondurilor europene, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, precizand ca acestea nu vor reprezenta si tinte in relatia cu Fondul.

Anterior, in cursul zilei de marti, directorul de tara pentru Romania al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a declarat ca nu este neobisnuit ca o tara care a aderat de putin timp la Uniunea Europeana sa aiba o absorbtie mica a fondurilor europene, insa recunoaste ca aceasta este printre cele mai mici din UE, probleme similare fiind inregistrate si in Bulgaria.

El a aratat ca in Romania principalale probleme sunt legate de prioritizarea proiectelor de investitii publice, dar si de procesul de redactare a cererilor si implementarea acestora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri