Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, a fost demis din functie prin decizie a premierului Emil Boc, informeaza Mediafax.
Decizia a fost luata in urma unei discutii avute, miercuri seara, de premierul Emil Boc (foto) cu presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat ca, in urma discutiei avute de premierul Emil Boc cu seful ANAF si avand in vedere ca DNA l-a pus pe Radu Traian Marginean sub invinuire in cazul vamii Halmeu, seful Autoritatii Nationale a Vamilor a fost demis din functie.

Ea a precizat ca, pana la numirea unui nou sef al Autoritatii Nationale a Vamilor, functia va fi preluata temporar de catre Viorel Comanita, directorul Directiei de Supraveghere Accize si Actiuni Vamale din cadrul ANAF.

Intrebata de jurnalisti cand a fost luata decizia demiterii lui Marginean, Ioana Muntean a afirmat ca "in urma cu foarte putine minute".

In urma cu cateva ore, seful ANAF, Sorin Blejnar, declara ca Radu Marginean este in continuare la conducerea Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) si ca asteapta din partea DNA o informare scrisa privind stadiul dosarului si calitatea acestuia in speta respectiva, dupa care va dispune "in consecinta".

"Referitor la seful ANV, dupa ce voi primi o informare scrisa de la DNA cu privire la calitatea lui si stadiul dosarului, voi face o informare pentru primul-ministru si voi solicita in consecinta. El este inca in functie si dupa ce vom primi rezolutia procurorilor cu privire la calitatea lui in dosar si stadiul dosarului, vom dispune in consecinta", a spus seful ANAF.

Seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, a fost chemat la Guvern de premierul Emil Boc, pentru o discutie pe tema vamesilor cercetati pentru coruptie, au declarat surse oficiale.

El a avut o discutie cu seful Guvernului in sala de sedinte, doar in prezenta ministrilor, consilierii fiind invitati sa paraseasca sala inainte de aceasta discutie.

Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, in dosarul traficului de influenta din Vama Halmeu, a fost pus sub invinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mita.

Oamenii de afaceri Liviu Florian si Ion Savu si Ioan Romeo Nitu, fost angajat al unui magazin duty-free, cercetati in cazul traficului de influenta de la Vama Halmeu, unde fostul sef Nicoleta Dobrescu este acuzat de DNA ca ar fi platit 130.000 euro pentru a obtine functia, au fost retinuti joia trecuta.

Ulterior, cele trei persoane retinute in cazul mitei pentru postul de sef al Vamii Halmeu au fost arestate, vineri seara, de Tribunalul Satu Mare.
La Tribunalul Satu Mare a fost adusa si o a patra persoana, omul de afaceri Florin Feher, din Negresti Oas, care este acuzat de complicitate la trafic de influenta. Feher a primit interdictia de a parasi localitatea pentru o perioada de 30 de zile, instanta respingand propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventiva in cazul acestuia.

Omul de afaceri Liviu Florian este acuzat ca, in septembrie 2009, a pretins si primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promitandu-i ca, in baza influentei pe care o are asupra sefului Autoritatii Nationale a Vamilor si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala il va determina pe acesta sa o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.

Cei 130.000 de euro ceruti au ajuns la Liviu Florian in mai multe transe, prin intermediul lui Ion Savu.

Procurorii au mai aratat, in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, ca angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutata de Ioan Romeo Nitu sa stranga cei 130.000 de euro de la camatari sau persoane care se ocupa cu traficul ilicit de tigari.

Ulterior, in primavara anului 2010, dupa incetarea delegarii Nicoletei Dobrescu in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu, Liviu Florian, cu complicitatea lui Ion Savu, a pretins de la aceasta suma de 300.000 de euro, promitandu-i ca in baza influentei pe care o are asupra sefului ANV si vicepresedinte al ANAF il va determina pe acesta din urma sa o numeasca din nou in aceeasi functie.

In cazul mitei de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu a fost audiata in 26 ianuarie, la DNA Satu Mare.

Nicoleta Dobrescu a fost delegata la conducerea Biroului Vamal Halmeu in 23 septembrie 2009 si a ocupat functia pana in 24 februarie 2010.

Anchetatorii au facut, in 25 ianuarie, 12 perchezitii imobiliare in municipiul Satu Mare, la domiciliul Nicoletei Dobrescu si la locuintele celor 11 satmareni de la care aceasta ar fi strans suma de peste 300.000 de euro.

Nicoleta Dobrescu mai este cercetata intr-un alt dosar dupa ce, alaturi de alti lucratori vamali, ar fi semnat declaratii vamale pentru un export fictiv de usturoi, in care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul "Usturoiul" se afla in cercetari la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri