"Diminuarea poverii fiscale pe munca este plauzibila in a doua jumatate a anului 2011, cu conditia ca avansul economic pe care il prognozam sa se materializeze", a spus Andreea Paul-Vass (foto), la un seminar pe teme fiscale.

Ea a aratat ca, daca economia nu va avansa in acest an cu cel putin 1,5%, reducerea poverii fiscale va fi cel mai probabil amanata pentru anul 2012.

Consilierul primului ministru a vorbit, totodata, si despre o posibila reducere a cotei unice si a TVA in anii urmatori, mai ales avand in vedere competitia regionala extrem de dura din punct de vedere al fiscalitatii si, prin urmare, al atragerii de investitii.

Citeste si:

"Abia in anii urmatori putem vorbi de diminuarea TVA si, ulterior, a cotei unice, pentru ca suntem intr-o competitie fiscala regionala extrem de dura, dar aceasta nu este o viziune care sa se materializeze in anul 2011. Pentru anul 2011, prioritatea ramane diminuarea poverii fiscale pe munca", a mai spus Paul-Vass.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti ca scaderea taxelor mari, precum TVA, este un obiectiv pe termen mediu-lung pentru Romania, pe masura ce tintele de deficit bugetar vor fi atinse, cresterea economica se va accelera si colectarea impozitelor se va imbunatati, fara a exclude o reducere a CAS la mijlocul anului. Franks considera ca sansele ca Romania sa ramana in recesiune si in acest an sunt de sub 10%, iar probabilitatea ca avansul economiei sa fie mai mic de 1,5% este de 50%.

La sfarsitul anului trecut, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, spunea ca reducerea contributiilor sociale va fi luata in calcul la jumatatea anului 2011, pentru a diminua costul cu forta de munca, mai ridicat decat in alte state, in conditiile in care tarile vecine au inceput sa scada impozitele.