"Din punctul meu de vedere, ca macroeconomist, in Romania o crestere a pretului la alimente nu se justifica sub nicio forma. Am avut o productie agricola foarte buna in 2010", a spus Paul-Vass (foto), la un seminar pe teme fiscale, scrie Mediafax.

Consilierul primului ministru nu a dorit sa faca niciun comentariu referitor la impactul pe care l-ar putea avea in Romania o criza a alimentelor in Asia.

"Este foarte greu sa fac comentarii fara o analiza la baza. Dinamica pretului este decisa de catre piata. Noi urmarim si estimam care este tendinta pietelor", a mai spus Paul-Vass.

Citeste si:

Potrivit datelor INS, in 2010, in afara de oua, toate alimentele s-au scumpit, cea mai mare crestere de pret fiind consemnata la cartofi, de 45%. Scumpiri de peste 10% au mai fost inregistrate la legume si conserve de legume (22,48%), fructe proaspete (18%), ulei comestibil (21%) si miere (10,3%). Aceasta evolutie a fost pusa, in special, pe seama majorarii TVA.

Organizatia pentru Alimente si Agricultura a ONU a avertizat saptamana trecuta ca preturile alimentelor au atins niveluri record in ianuarie, iar recentele fenomene meteo extreme ar putea contribui la avansul costului mancarii, problema care deja creeaza tensiuni in Orientul Mijlociu.