Mai multi senatori PDL propun ca institutiile financiare si institutiile de credit sa achite o taxa de solidaritate anuala de 2,5% din valoarea profitului pe anul precedent, care se va face venit la bugetul asigurarilor sociale, masura urmand sa fie aplicata pe o perioada de trei ani, scrie Mediafax.
"Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi se instituie, pentru o durata de 3 ani, taxa de solidaritate impusa institutiilor financiare si institutiilor de credit", se arata in primul articol al initiativei, cel de-al doilea prevazand ca "institutiile financiare si institutiile de credit vor achita anual o taxa de solidaritate in cuantum de 2,5% din valoarea profitului obtinut pentru anul precedent, taxa care se face venit la bugetul asigurarilor sociale".

Senatorii PDL Mircea Banias, Feldman Radu Alexandru , Mihail Hardau, Dorel Jurcan, Vasile Nistor, Mihai Nita, Mihaela Popa, Cristian Radulescu, Ioan Sbarciu si Iulian Urban propun ca taxa de solidaritate sa fie declarata de contribuabil si achitata in termen de 30 de zile de la data depunerii situatiilor financiare aferente anului precedent, intr-un cont unic deschis la ANAF.

Initiatorii mai sustin ca, la data intrarii in vigoare a legii, Legea 571/2003, Codul Fiscal sa se modifice, la articolul 17, referitor la nivelul cotei de impozitare, prin introducerea unui alineat care sa mentioneze explicit "cota suplimentara de impozit pe profit" si care sa aiba urmatorul cuprins: "Contribuabilii care desfasoara activitati in domeniul financiar si de creditare vor achita cu caracter suplimentar si temporar o cota de 2,5% din profitul realizat in anul precedent".

De asemenea, proiectul prevede ca, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a legii, Ministerul Finantelor va emite Normele metodologice de aplicare.

Argumentele senatorilor democrat-liberali se refera la faptul ca "ani de zile profitul realizat de banci a fost constituit din comisoane si taxe abuzive pretinse clientilor, la niveluri nepermis de mari in tara lor de origine", precum si ca "taxa de solidaritate de 2,5% reprezinta o necesitate pentru Statul Roman".

Initiativa senatorilor PDL a primit si avizul favorabil al Consiliului Legislativ, care insa a avut si observatii si propuneri la fiecare dintre cele cinci articole ale acesteia, unele legate de mentionarea explicita a institutiilor asupra carora se va aplica taxa de solidaritate, de mentionarea naturii si caracterului acestei taxe si de definirea ei.

"De asemenea, fiind o taxa de solidaritate, trebuie precizat despre ce solidaritate este vorba si cu cine", se arata in avizul favorabil al Consiliului Legislativ, care solicita sa se precizeze si daca aceasta taxa se aplica si BNR.

Consiliul Legislativ mai solicita sa se precizeze daca taxa se aplica profitului brut sau net, precum si daca se aplica in cazul in care profitul este reinvestit. Tot Consiliul cere ca bugetul in care va fi varsata aceasta taxa sa fie denumit corect, respectiv "bugetul asigurarilor sociale de stat".

Totodata, Consiliul precizeaza ca taxa nu trebuie declarata, asa cum scriu initiatorii, reprezentand o obligatie fiscala ulterioara incheierii unui exercitii financiar, sugereaza ca Ministerul Muncii sa fie cel care gestioneaza contul unic si apreciaza ca, dat fiind caracterul temporar al masurii, nu se impune modificarea Codului Fiscal.

Avizul Consiliului mai sustine ca normele metodologice sa fie aprobate de Guvern, prin hotarare, la propunerea Ministerului Muncii si a Ministerului Finantelor.

Initiatorii solicita procedura de urgenta in cazul acestei legi, care ar urma sa fie introdusa pe ordinea de zi a comisiilor de specialitate.
Senatorul PDL Iulian Urban a declarat ca initiatorii proiectului de lege prin care se instituie taxa de solidaritate nu au consultat si reprezentantii bancilor.

Urban a afirmat ca initiatorii isi mentin, deocamdata, textul initial depus, cu precizarea ca se pot opera eventuale clarificari in lege daca se vor impune. El a mentionat ca avizul Consiliului Legislativ este unul consultativ.

Senatorul PDL a precizat ca initiatorii nu au considerat necesara consultarea reprezentantilor bancilor, principalele institutii care ar urma sa fie subiectul legii.

"Nu am consultat bancile, pentru ca ne ignora in mod repetat, considerand ca de fapt noi, parlamentarii, suntem o cantitate neglijabila atunci cand vine vorba de interesele lor. Mai ales dupa asa-zisa victorie pe care au repurtat-o dupa Ordonanta 50, bancile par a considera Parlamentul ca o simpla anexa a sistemului financiar", a declarat Urban.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri