Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar, au fost convocati, de premierul Emil Boc la sediul Guvernului, pentru o noua discutie privind situatia din vami, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

La discutii participa si ministrul de Interne, Traian Igas, au adaugat sursele.

Miercuri seara, seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, a fost demis din functie prin decizie a premierului Emil Boc (foto).
Decizia a fost luata in urma unei discutii avute de premierul Emil Boc cu presedintele ANAF.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat ca, in urma discutiei avute de premierul Emil Boc cu seful ANAF si avand in vedere ca DNA l-a pus pe Radu Traian Marginean sub invinuire in cazul vamii Halmeu, seful Autoritatii Nationale a Vamilor a fost demis din functie.

Ea a precizat ca, pana la numirea unui nou sef al Autoritatii Nationale a Vamilor, functia va fi preluata temporar de catre Viorel Comanita, directorul Directiei de Supraveghere Accize si Actiuni Vamale din cadrul ANAF.

Seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Radu Traian Marginean, audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, in dosarul traficului de influenta din Vama Halmeu, a fost pus sub invinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mita.

Oamenii de afaceri Liviu Florian si Ion Savu si Ioan Romeo Nitu, fost angajat al unui magazin duty-free, cercetati in cazul traficului de influenta de la Vama Halmeu, unde fostul sef Nicoleta Dobrescu este acuzat de DNA ca ar fi platit 130.000 euro pentru a obtine functia, au fost retinuti joia trecuta.

Ulterior, cele trei persoane retinute in cazul mitei pentru postul de sef al Vamii Halmeu au fost arestate, vineri seara, de Tribunalul Satu Mare.
La Tribunalul Satu Mare a fost adusa si o a patra persoana, omul de afaceri Florin Feher, din Negresti Oas, care este acuzat de complicitate la trafic de influenta. Feher a primit interdictia de a parasi localitatea pentru o perioada de 30 de zile, instanta respingand propunerea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventiva in cazul acestuia.

Omul de afaceri Liviu Florian este acuzat ca, in septembrie 2009, a pretins si primit de la Nicoleta Dobrescu, inspector vamal la Biroul vamal Halmeu, 130.000 de euro, promitandu-i ca, in baza influentei pe care o are asupra sefului Autoritatii Nationale a Vamilor si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala il va determina pe acesta sa o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.

Cei 130.000 de euro ceruti au ajuns la Liviu Florian in mai multe transe, prin intermediul lui Ion Savu.

Procurorii au mai aratat, in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale, ca angajata Biroului vamal Halmeu a fost ajutata de Ioan Romeo Nitu sa stranga cei 130.000 de euro de la camatari sau persoane care se ocupa cu traficul ilicit de tigari.

Ulterior, in primavara anului 2010, dupa incetarea delegarii Nicoletei Dobrescu in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu, Liviu Florian, cu complicitatea lui Ion Savu, a pretins de la aceasta suma de 300.000 de euro, promitandu-i ca in baza influentei pe care o are asupra sefului ANV si vicepresedinte al ANAF il va determina pe acesta din urma sa o numeasca din nou in aceeasi functie.

In cazul mitei de la Vama Halmeu, Nicoleta Dobrescu a fost audiata in 26 ianuarie, la DNA Satu Mare.

Nicoleta Dobrescu a fost delegata la conducerea Biroului Vamal Halmeu in 23 septembrie 2009 si a ocupat functia pana in 24 februarie 2010.

Anchetatorii au facut, in 25 ianuarie, 12 perchezitii imobiliare in municipiul Satu Mare, la domiciliul Nicoletei Dobrescu si la locuintele celor 11 satmareni de la care aceasta ar fi strans suma de peste 300.000 de euro.

Nicoleta Dobrescu mai este cercetata intr-un alt dosar dupa ce, alaturi de alti lucratori vamali, ar fi semnat declaratii vamale pentru un export fictiv de usturoi, in care OLAF a constatat un prejudiciu de aproximativ 2,5 milioane de euro. Dosarul "Usturoiul" se afla in cercetari la Serviciul Teritorial Oradea al DNA.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Când s-ar putea deschide mall-urile? Răspunsul ministrului Economiei
Setari Cookie-uri