Federatia Agrostar ameninta ca va scoate in strada, saptamana viitoare, circa 2.000 de fermieri si ca va organiza manifestatii, in premiera, la Bruxelles, agricultorii acuzand politizarea camerelor agricole, scrie Mediafax.
"Agrostar va picheta de saptamana viitoare Guvernul, Ministerul Agriculturii si Camera Deputatilor. Vor participa 2.000 de agricultori la aceste proteste. Vom protesta si la Bruxelles, in premiera, si ne vom bate pentru depolitizarea camerelor agricole", a declarat presedintele Agrostar, Nicolae Stefan.

Federatia a anuntat ca va sesiza Comisia Europeana cu privire la situatia creata in cadrul Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, care a exclus din randul membrilor Comitetului National de Initiativa pentru infiintarea Camerelor Agricole reprezentanti ai asociatiilor de profil reprezentative la nivel national.

"In schimb au fost acceptate forme asociative fara reprezentativitate, ceea ce demonstreaza politizarea acestor structuri. Un consortiu comunal din localitatea Valcele din Calarasi a batut federatia Agrostar la un vot pentru intrarea in comitetul de initiativa", a spus Stefan.

Potrivit reprezentantilor Agrostar si ai Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), discutiile pentru Legea Camerelor Agricole a durat doi ani si s-a ajuns la un acord intre toate partile implicate, insa legea a fost aprobata si promulgata intr-o forma diferita decat cea convenita cu partenerii sociali.

Legea a intrat in vigoare pe 7 ianuarie, iar in termen de zece zile de la promulgare ar fi trebuit infiintat Comitetul National de Initiativa, membrii acestuia urmand sa fie numiti prin hotarare de guvern, la propunerea Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor.

Din acest comitet fac parte sapte reprezentanti ai formelor asociative din agricultura, patru reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, cate unul din partea ministerelor Mediului si Administratiei si Internelor si opt parlamentari.

"Ce cauta parlamentarii in conducerea Camerelor Agricole? Camerele agricole sunt niste institutii ale agricultorilor. Politicul din Romania are alte interese decat relansarea sectorului, si anume sa sustina evaziunea si importurile si sa tina sub tutela politica toata agricultura. In comitetul de initiativa se regasesc doar oameni care reprezinta interesele partidului de guvernare. Miza sunt fondurile europene, ca sa poata controla electoratul", a apreciat Nicolae Stefan.

In consecinta, reprezentantii Agrostar si FNPAR cer modificarea de urgenta a legii si eliminarea parlamentarilor din structurile de decizie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri