Romania nu poate aplica masuri protectioniste pe piata graului, pentru ca trebuie sa respecte principiile UE, iar in conditiile unei piete unice europene interventia administrativa a statului nu este permisa, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

"Singurul instrument comunitar de reglare a pietei si anume mecanismul de interventie, care s-a declansat pentru grau la 1 noiembrie 2010, nu a fost atractiv (nici un producator nu a depus solicitari la APIA, sa vanda grau la pretul de interventie de 101,31 euro/tona) deoarece preturile de
pe piata au fost superioare pretului de interventie, influentand astfel deciziile producatorilor de grau", potrivit MADR.

Rusia a putut aplica masuri protectioniste, deorece nu este membru al Uniunii Europene.

Astfel, Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, nu poate aplica o politica comerciala diferita, alta decat cea prevazuta prin regulamentele comunitare.

Presedintele Agrostar, Nicolae Stefan, a declarat ca este posibil sa se ajunga la un blocaj al graului pe pietele internationale si Romania sa nu aiba de unde importa, anunta Mediafax.

Potrivit lui Stefan, se va apela in acest caz la rezerva de stat de 200.000 de tone, care va fi suficienta pentru o luna, maxim doua. El l-a acuzat pe ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, de lipsa de initiativa si i-a cerut sa demisioneze.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Setari Cookie-uri