Companiile Automobile Dacia, Nokia Romania, OMV Petrom si Rompetrol Rafinare au fost principalii exportatori in 2010, atat in Uniunea Europeana (UE), cat si in afara blocului comunitar, reiese din datele comunicate de Ministerul Economiei.
Alte companii care au contribuit la exporturile in state membre ale UE sunt Honeywell Technologies, Daewoo-Mangalia Heavy, Flextronics Manufacturing, Continental Automotive, Philip Morris Italia si Alro Slatina.

De asemenea, companiile ArcelorMittal Galati, Renault Industrie Roumanie, STX RO Offshore Tulcea, Holzindustrie Schweighofer si Azomures se numara printre cei mai importanti exportatori in tari din afara UE, potrivit Mediafax.

Romania si-a majorat de trei ori exporturile catre Canada, Turcia (76,8%), Japonia (74,7%), Federatia Rusa (62,1%), SUA (61%), Ucraina (53%), Mexic (51%), Coreea de Sud (49,3%), China (45,1%).

Cresteri ale exporturilor au fost inregistrate si in Armenia (511%), Azerbaidjan (112,5%), Kazahstan (66,86%), Africa de Sud (99,5%), Libia (50,1%), Vietnam (74,8%) si Brazilia (61,6%).

Volumul exporturilor romanesti a fost anul trecut de 37,25 miliarde euro, mai mare cu 28,1% comparativ cu 2009 si peste volumele totale din 2008, cand au fost inregistrate exporturi in valoare de 33,72 miliarde euro.

"Ritmul constant de crestere a exporturilor timp de 14 luni si productia industriala in crestere constanta de cel putin sase luni au determinat ca pierderea de 4,6 miliarde euro inregistrata la exporturile din 2009 sa fie astfel total recuperata", se arata in comunicat.

Exporturile catre tarile din afara UE si-au mentinut ritmul de crestere de 38,7%, in special in tari mai putin afectate de criza sau care au reluat mai rapid cresterea economica.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), importurile au crescut in 2010 cu 19,9%, la 46,71 miliarde euro.

Totodata, 72,1% din exporturi si 72,4% din importuri au fost directionate inspre, respectiv dinspre tarile UE, dar au fost inregistrate cresteri ale exporturilor catre tari terte, mai putin afectate de criza.

"Importurile continua sa fie alcatuite, pe de o parte, din bunuri de investitii sau produse industriale de completare pentru industria romaneasca ( 66,2%) si, pe de alta parte, din energie (10,1%) si materii prime si materiale (16,7%). Produsele agricole au reprezentat 7% din importuri, comparativ cu 6,3% din exporturi", mentioneaza comunicatul.

Romania a importat produse si servicii in principal din Germania, Italia, Ungaria, Franta, China si Federatia Rusa.

"Orientarea geografica a importurilor nu a inregistrat o modificare majora, pe primele cinci locuri ramanand Germania, Italia, Ungaria, Franta, si China cu peste 48% din importuri; Federatia Rusa, important furnizor de materii prime, reprezinta 4,72% din importuri", potrivit Ministerului Economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri