Principala amenintare pentru revenirea economiei este inflatia importata, in contextul in care preturile de consum sunt influentate foarte mult de costul produselor importate, a declarat Dan Bucsa, economistul sef al Bancpost, citat de Mediafax.
El spune ca procesul dezinflationist va continua, insa nu este convins ca tinta de 3% va fi atinsa.
"Inflatia ar putea scadea sub 5% pana in iulie. Sansele ca inflatia anuala sa ajunga la sfarsitul anului 2011 sub 4%, cu alte cuvinte, ca tinta de 3% (fixata de BNR - n.r.) sa fie atinsa, sunt amenintate de cresterile preturilor la combustibili si alimente in toata lumeaa si de liberalizarea anuntata a preturilor la energie si gaze naturale", a continuat Bucsa.

El a comparat situatia Romaniei cu cea a SUA, unde chiar daca se importa mult, aceasta situatie aproape ca nu influenteaza indicele preturilor de consum.

Economistul considera ca anticipatiile inflationiste din Romania sunt mari pentru ca altfel nu se explica de ce, daca nu exista un consum ridicat, preturile continua sa creasca.

In ceea ce priveste cresterea economica, Bucsa considera ca aceasta nu va trece de 1,5% in acest an. "Ar fi minunat sa il atingem, dar nu stiu daca putem trece de la o contractie de 2% la o crestere de 1,5%, avand in vedere ca nu sunt optimist in privinta investitiilor straine directe", a spus oficialul Bancpost.

El a adaugat ca 2011 ar trebui sa fie anul in care economia romaneasca iese "in sfarsit" din recesiune, desi redresarea va fi lenta.

"Consider ca, pentru cresterea PIB-ului, factorii cheie sunt imbunatatirea perceptiei consumatorului fata de situatia economiei si cresterea creditarii. Dinamica reala prognozata a PIB-ului intre -1,3% si +1,4% indica faptul ca nu vor avea loc modificari semnificative ale conditiilor economice din acest an, in comparatie cu 2010", considera Bucsa.

Pe de alta parte, directorul general al Bancpost, Peter Weiss, considera ca Romania ofera oportunitati "uriase" avand in vedere potentialul pe termen mediu si lung.

El a aratat ca Bancpost isi propune in acest an sa continue sa creasca, in conditiile in care este o banca de importanta sistemica, si sa-si dezvolte activitatea diviziei corporate.

"Dezvoltarea activitatii diviziei companii a bancii este un imperativ al anului 2011. Scopul este oferirea de solutii financiare integrate, adica de pachete de produse, in afra de facilitatile de creditare", a spus seful Bancpost.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri