"Contractul-cadru, pe doi ani, nesocoteste principiul consolidarii bazei pentru a intari intregul sistem, decapiteaza liberalismul profesiei medicale, afecteaza drepturile pacientilor si incearca subjugarea birocratica a medicilor din asistenta primara, promovand falsa dezbinare si deprofesionalizarea", au spus reprezentantii medicilor de familie.

Presedintele Asociatiei Profesionale a Medicilor din Ambulatoriu, Cosmin Alexandrescu, a subliniat ca daca medicii semneaza contractul in aprilie 2011, acest lucru va duce la inchiderea cabinetelor. El a precizat ca, alaturi de ceilalti reprezentanti ai asociatiilor si federatiilor medicale, va sfatui toti medicii sa nu semneze acel contract.

Medicii au cazut de acord asupra faptului ca vor continua sa practice medicina fie in mod privat, fie in alte tari, daca guvernantii ii obliga la semnarea contractului.

Citeste si:

Participantii la conferinta au mai spus ca vor actiona in justitie toate actele normative ce "incalca legislatia in vigoare si drepturile fundamentale ale pacientilor si medicilor", anuntand si sesizarea Uniunii Europene privind "gravele incalcari ale directivelor europene".

Medicii au facut referire la actele normative privind informatizarea, care "arunca povara finantarii Programului de Informatizare asupra medicilor, care, pe langa falimentarea evidenta, vor fi din nou deprofesionalizati, fiind obligati sa presteze servicii (de editare a cardurilor) care nu au legatura cu pregatirea profesionala specifica, cu contractul lor si care, mai ales, dezavantajeaza grav pacientii".

Acestia s-au mai plans si de "impunerea muncii fortate prin instituirea obligativitatii permanentei, fara asigurarea unei finantari decente si a conditiilor legale de functionare a centrelor de permanenta".