Penultimul loc in UE dupa cresterea productiei industriale

Romania ocupa penultima pozitie in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea productiei industriale din decembrie, de 4,3%, fata de aceeasi luna a anului 2009, indicatorul scazand in trei state comunitare, potrivit unui raport Eurostat, citat de Mediafax.

Raportul contine date despre 21 de state comunitare. Dintre acesta, Grecia, Malta si Spania au inregistrat reduceri, in ritm anual, ale productiei industriale in luna decembrie a anului trecut, de 5,2%, 3,1%, respectiv 0,1%.

Cele mai mari cresteri ale indicatorului se observa la Estonia (38,4%), Irlanda (16,9%) si Letonia (15,7%). In clasament, Romania este incadrata de Portugalia (3,3%) si Olanda (4,7%).

In UE, productia industriala a crescut cu 7,7% in decembrie 2010, comparativ cu ultima luna din 2009.
In ritm lunar, productia din Romania a coborat in decembrie cu 0,2%, fata de o scadere medie de 0,1% la nivel comunitar.

Eurostat mentioneaza ca datele referitoare la evolutia anuala a productiei industriale sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare, iar cele legate de evolutia lunara sunt calculate in functie de sezonalitate.

Institutul National de Statistica a anuntat saptamana trecuta ca in luna decembrie 2010 productia industriala a scazut fata de luna precedenta cu 11,2% ca serie bruta si cu 0,2% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala a crescut atat ca serie bruta cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 10%, respectiv cu 6,5%.

Anul trecut, comparativ cu anul 2009, productia industriala a crescut ca serie bruta cu 5,5%, iar ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate cu 4,1%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri