Date peste asteptari: PIB a scazut cu doar 1,2% in 2010

Economia Romaniei a scazut cu 1,2% anul trecut, mai putin decat estimarile oficiale ale autoritatilor, care anticipau o reducere de 1,9-2%, iar in trimestrul patru PIB a avansat usor, cu 0,1%, in termeni reali, fata de trimestrul anterior, conform datelor INS.

Romania a avut, in trimestrul al patrulea al anului trecut, cea mai redusa crestere economica din UE raportat la trimestrul anterior, potrivit datelor prezentate de Eurostat.

Presedintele Traian Basescu apreciaza ca romanii vor trai la fel ca in perioada 2007-2008 in jurul anilor 2014-2015.

Definitia tehnica a unei recesiuni, utilizata de majoritatea economistilor, este o situatie de doua trimestre consecutive de crestere economica negativa a PIB.

O iesire concreta din criza are loc dupa ce economia creste in comparatie cu perioada similara a anului anterior.

"Conform primelor estimari, PIB in trimestrul IV 2010 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,1% comparativ cu trimestrul III 2010 (date ajustate sezonier). Fata de trimestrul corespunzator din anul 2009, PIB a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,5% pe seria ajustata sezonier", potrivit unui comunicat al Institutul National de Statistica (INS).

Dupa avansul usor din ultimul trimestru al 2010, economia Romaniei ar putea iesi tehnic din recesiune daca va inregistra crestere si in primele trei luni ale acestui an.

Seful misiunii FMI in Romania Jeffrey Franks declara in luna noiembrie ca, desi revenirea va incepe din ultimul trimestru din 2010, economia va inchide anul cu o crestere negativa de -2%, pentru ca in 2011 PIB sa inregistreze un avans real de 1,5%, potrivit Mediafax.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%.

De atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresteri usoare de 0,1% in trimestrul al treilea din 2009 si un avans de 0,3% in trimestrul doi din 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri