PwC: E strigator la cer sa obligi firmele sa plateasca taxa pentru certificatul digital

Obligativitatea platii unei taxe de 50 de euro pentru ca firmele sa obtina certificatul digital si sa poata depuna online declaratiile ar trebui eliminata, intrucat reprezinta o povara in plus, a declarat Peter de Ruiter, partener in cadrul PwC Romania, scrie Mediafax.

"Autoritatile fiscale si Ministerul Finantelor ar trebui sa faciliteze plata taxelor pentru contribuabili, sa faca procesul platilor cat mai usor cu putinta. (...) Sa oblige acele companii sa plateasca pentru semnatura digitala este strigator la cer, iar prevederea ar trebui eliminata imediat", a spus de Ruiter, in cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate.

El a mentionat ca taxa in sine nu este una foarte mare, insa ca principiu aceasta reprezinta o povara in plus pentru firme, mai ales ca ele trebuie sa plateasca oricum alte taxe la bugetul de stat.

"E ca si cum te-ai duce intr-un magazin auto sa cumperi o masina, iar vanzatorul iti spune ca, daca vrei sa cumperi masina, trebuie sa platesti mai intai o taxa de 50 euro", a spus de Ruiter.

El recunoaste, pe de alta parte, ca introducerea declaratiei unice este una dintre masurile bune ale guvernului din ultimul timp, dar considera ca exista domenii in care ar putea fi aduse imbunatatiri.

Una din masurile pe care le propune este ca firmele care fac parte dintr-un grup sa aiba posibilitatea sa isi consolideze profiturile si pierderile si sa nu mai plateasca impozitele separat.

Depunerea online presupune achizitionarea unui certificat digital calificat de semnatura electronica emis de furnizorii autorizati si inregistrarea acestuia la organelor fiscale. Un certificat digital costa 50 de euro, insa exista si posibilitea depunerii mai multor declaratii cu un singur certificat fiscal.

Cum comentati? Credeti ca este normala obligativitatea platii unei taxe de 50 de euro pentru ca firmele sa obtina certificatul digital?


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri