Premierul Emil Boc a anuntat ca exista posibilitatea ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru modificarile Codului Muncii, o decizie urmand sa fie luata dupa discutii in Coalitie si in Guvern.

"Exista aceasta posibilitate, urmeaza discutii in Coalitie si Guvern", a spus premierul, intrebat daca isi va angaja raspunderea pentru Codul Muncii, potrivit Mediafax.

Premierul Emil Boc a declarat, joi, ca ultimul domeniu care mai trebuie reformat de Guvern este cel al legislatiei muncii, actualul Cod al Muncii fiind unul depasit, "un factor de blocaj si de frana in obtinerea unui loc de munca".

Premierul se intalneste astazi cu sindicatele pentru noi discutii privind Codul Muncii.

Ultima forma a proiectului Codului Muncii releva ca toate prevederile referitoare la contractul colectiv de munca unic la nivel national sunt abrogate.

Perioada de proba va fi de maxim 90 de zile calendaristice, atat pentru functiile de executie cat si pentru cele de conducere, iar pentru acelasi post un angajator poate avea in proba mai multe persoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an.

Sindicatele nu sunt de acord cu scoaterea contractelor colective de munca din viitorul Cod al Muncii, sustinand ca in acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea.

In opinia sindicalistilor, daca ramurile nu sunt definite, iar contractul de munca la nivel de unitate ajunge la mana angajatorului, este posibil ca lucratorii sa fie platiti sub valoarea lor.

Cele cinci confederatii sindicale au anuntat ca vor decide luni formele de protest, nemultumite de modificarile aduse Codului Muncii, care dezavantajeaza angajatii.

BPN al PDL i-a mandatat pe premier si pe ministrul Muncii sa finalizeze in cursul acestei saptamani Codul Muncii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Boloş: Voi propune ca echipamentele de protecție să fie decontate din fonduri UE
Setari Cookie-uri