Presedintele Consiliului European (CE), Herman Van Rompuy, se va afla saptamana aceasta in Romania, in cadrul unui turneu in Europa de Est, pentru a calma nervozitatea unor state din regiune provocata de planul economic franco-german destinat doar zonei euro, comenteaza EUobserver, citat de Mediafax.
El se va intalni pe 24 februarie cu presedintele Traian Basescu.

Van Rompuy a discutat joi la Tallinn cu presedintele si premierul din Estonia si la Riga cu autoritatile letone. Vineri, seful Consiliului European va vizita Lituania, iar saptamana viitoare se va intalni cu sefii de state si de guverne din Cehia, Bulgaria si Romania.

Oficialul intentioneaza sa discute cu liderii tuturor membrilor din zona euro si ai statelor din Uniunea Europana (UE) interesati de problema competivitatii si va incerca sa accelereze procesul de convergenta a politicilor economice, mentioneaza EUobserver.

Van Rompuy vrea, astfel, sa calmeze nervozitatea din unele state est-europene provocata de un plan economic franco-german destinat doar zonei euro, conform publicatiei.

Germania si Franta au propus un "Pact de Competitivitate" pentru uniunea monetara, un pachet de reforme structurale care vizeaza corectarea dezechilibrelor economice si convingerea investitorilor ca problema datoriilor suverane a fost rezolvata.

Van Rompuy spera sa repare ce a fost distrus, pe plan politic, de prezentarea planului franco-german de catre Berlin si Paris ca fiind un fapt implinit.

"Vreau o discutie deschisa si cuprinzatoare cu statele membre despre cum se poate ajunge la un grad mai ridicat de coordonare a politicilor economice. Ii voi asculta pe toti si, de asemenea, imi voi testa ideile", a declarat oficialul european intr-un comunicat.

In acest sens, presedintele Consiliului va prezenta un set de propuneri la reuniunea premierilor din zona euro organizata pe 11 martie.

Statele neincluse in zona euro sunt ingrijorare de efectele pe care le-ar putea avea deciziile luate pe 11 martie fara participarea lor si adoptarea pactului franco-german, pe care vor trebui sa-l respecte odata cu intrarea in uniunea monetara.

"Armonizare taxelor ar fi ceva foarte dificil de acceptat pentru Cehia, deoarece va afecta competitivitatea tarii", a declarat joi premierul ceh, Petr Necas.

Autoritatile statelor baltice apreciaza, de asemenea, ca majorarea si armonizarea varstei de pensionare nu ar fi corecta, in conditiile in care speranta de viata din aceste tari nu este la fel de mare ca in vest.

Polonia, insa, sprijina proiectul franco-german si are deja in plan o lege pentru limitarea datoriilor, una dintre propunerile pactului.

In zona euro, parerile legate de problema suplimetarii fondului de ajutor stabilit de tarile din uniunea monetara pentru sprijinirea economiilor cu probleme sunt impartite. Pe de o parte, Germania, Olanda si Austria considera ca Fondul European de Stabilitate Financiara nu are nevoie de resurse suplimentare daca actualele masuri calmeaza pietele. Pe de alta parte, statele sudice, confruntate cu un nivel ridicat al datoriilor, sunt ingrijorate de cresterea randamentelor obligatiunilor pe care le emit, cerand suplimentarea resurselor mecanismului.

Toate statele din zona euro au convenit, insa, infiintarea in viitor a unui mecanism permanent de sprijin financiar de 500 de miliarde de euro.
Diplomati din UE descriu situatia din Uniune ca fiind "un fel de haos", cu un ton ascutit al discutiilor dintre state.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri